Téměř polovina zmrzlin nesplnila hygienické limity. Rozbory v nich prokázaly vysoký počet bakterií

Skoro polovina točených a kopečkových zmrzlin v celém Česku zkontrolovaná Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí letos nesplnila hygienické limity. Novinářům to ve čtvrtek v jedné z prodejen v Brně řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podle něj inspektoři dosud zkontrolovali po celé zemi 97 vzorků a nevyhovělo 47. Rozbory potvrdily nadlimitní počty bakterií, dále se kontroluje složení zmrzliny i výrobní zařízení.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zmrzlina, zmrzlinářství, léto, ochlazení, sladkosti

Podle inspektorů někteří provozovatelé na konci dne nelikvidují neprodanou zmrzlinu a následující den ji vrací zpět do stroje. Ilustrační foto | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: iROZHLAS.cz

Mezi nevyhovujícími vzorky převažuje vanilková, což inspekce přičítá rozšířenosti příchutě.

Podle Kopřivy inspektoři chodí spíš do prodejen, kde očekávají problémy, nebo takových, které už dříve pochybily. „Lze říct, že každá druhá nesplnila limity,“ uvedl. 

Dodal, že do Minoritské ulice v Brně do prodejny Ještě jednu zavítali inspektoři kvůli tomu, že je nová, ale nezjistili tam žádné závažné problémy. Z 97 odebraných vzorků nevyhovělo 47. Laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií.

Podcenění hygieny

„Za hlavní příčinu lze považovat nedodržení hygieny výroby, nedostatečnou sanitaci zařízení a kontaminované vstupní suroviny. Roli může hrát i nedostatečné proškolení personálu,“ vyjmenoval Kopřiva.

Veterináři prověří výrobky obsahující karobovou gumu. Ze zahušťovadla se do nich měl dostat pesticid

Číst článek

Podle něj někteří provozovatelé na konci dne nelikvidují neprodanou zmrzlinu a následující den ji vrací zpět do stroje, čímž se mohu přenášet bakterie ze stroje na zmrzlinu a zpět.

V provozovnách s problémy zakázali inspektoři používání zařízení a nařídili jeho sanitaci. Až po vyhovujícím výsledku rozboru akreditovanou laboratoří lze zařízení znovu používat. Loni při kontrolách zmrzlin nevyhověla také polovina vzorků, předloni 37 procent a o rok dříve 30 procent.

Kromě toho inspektoři letos hodnotili 34 vzorků ledů do nápojů a 22 z nich nesplnilo hygienické limity. Objevovaly se tam bakterie. Podle Kopřivy to lze přičíst podcenění pravidelné dezinfekce výrobníků ledu a hygienické praxe při výrobě ledu 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme