Potravinářská komora chce upřesnit označení ‘čerstvé‘

Zákazníci supermarketů v Česku by měli dostat větší záruky, že potraviny, které nakupují, jsou skutečně a zaručeně čerstvé. Jejich výběr musí být širší a zkrátit by se měla cesta od výrobce ke spotřebitelům. Má k tomu přispět nový projekt, který dnes představila Potravinářská komora.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pečivo

Pečivo | Foto: Tomáš Adamec

Jak v Ozvěnách dne upřesnil programový ředitel Potravinářské komory Miroslav Koberna, projekt se týká omezeného druhu potravin.

„Jsou to ty potraviny, které se na spotřebitele tváří jako čerstvé a přitom čerstvé být nemusí. Například v případě jde o výrobek, který byl dlouhodobě zamražen a pak je rozpečen. Podobné je to v případě masa či ryb, které byly zmraženy a následně jsou rozmraženy a působí dojmem čerstvosti. Nebo jde o zeleninu či ovoce, které cestovaly přes půl světa,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Potravinářská komora chce upřesnit označení ‘čerstvé‘ potraviny. O podrobnostech jsme v Ozvěnách dne hovořili s programovým ředitelem komory Miroslavem Kobernou.

Některé potraviny jsou podle něj v této souvislosti ošetřeny dobře. Jde například o vejce či máslo. „Máslo pod označením čerstvé nesmí být déle než 20 dnů po výrobě,“ uvedl. Potravinářská komora chce nyní vytvořit systém, který by umožňoval použití přívlastku 'čerstvé' u více komodit. Spoluprácuje na tom i s Vysokou školou chemicko-technologickou.

„Abychom mohli u některých potravin mohli deklarovat jejich čerstvost, musíme mít metody, jak prokázat jak bylo s výrobkem nakládáno a jaká doba uplynula od jeho výroby. A to je role Vysoké školy chemicko-technologické,“ vysvětlil Koberna.

Novinky v obchodech už příští rok

Označení čerstvosti potravin by podle něj mohli zákazníci vidět v obchodech už příští rok.

„Myslím, že je u nás dostatek výrobců, například farmářů nebo zpracovatelů, kteří umí nabídnout potraviny skutečně bezprostředně po výrobě nebo sklizni, které mají vyšší nutriční hodnoty, více vitamínů a jsou chutnější,“ dodal programový ředitel Potravinářské komory.

Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme