Potravinářská komora vyzvala k zákazu dovozu polských potravin. Kvůli vadné soli

Ministr zemědělství Petr Bendl chce, aby Polsko zveřejnilo, jaké firmy a zejména v jakých potravinách používaly technickou posypovou sůl. Podrobněji se má ministr vyjádřit odpoledne. Česká státní zemědělská potravinářská inspekce už oznámila, že testuje potraviny dovážené z Polska. Šéf inspekce Jakub Šebesta se obává, že může jít o skutečně velký případ. Podobná praxe totiž mohla trvat téměř deset let.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sůl | Foto: Wikimedia Commons, Ralf Roletschek

Inspekce testuje pečivo a masné výrobky a čeká na výsledky, které by měly být známy do pondělka. Potravinářská komora ale vyzvala k okamžitému zákazu dovozu potravin z Polska. To dosud totiž nezveřejnilo jména výrobců.

„Z Polska proudí na náš trh celá řada potravin. Proto se domníváme, že když je solná aféra v Polsku skandálem takových rozměrů, mohlo se stát, že z různých polských podniků šly potraviny také k nám do České republiky,“ říká Dana Večeřová, mluvčí Potravinářské komory.

Podle informací Potravinářské komory se skandál v současné době týká již 90 největších potravinářských podniků v Polsku, které nevědomky nakupovaly posypovou sůl a používaly ji deset let. Riziko kontaminace výrobků je proto podle Večeřové velké.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu na Radiožurnálu mluvila Dana Večeřová, mluvčí Potravinářské komory

Česká Potravinářská komora dříve neměla informace o tom, že se v Polsku při zpracování potravin používá posypová sůl. „První informace jsme získali na konci minulého týdne. Tady je na vině polská strana, protože do té doby mlžila. A mlží doteď,“ uvádí Večeřová a dodává:

„Samotná posypová sůl je riziková. Je na ní napsáno, že není určena ani ke krmení zvířat, natož pro výživu lidí. Ta sůl obsahuje opravdu značnou řadu chemikálií, obsahuje rakovinotvorné látky, těžké kovy, takže se domnívám, že pokud to někdo konzumuje, a to delší dobu, je ohroženo jeho zdraví.“

Je škodlivá?

Polské úřady nicméně zveřejnily zprávu, že technická sůl používaná v Polsku není nebezpečná pro lidské zdraví. Ukázaly to výsledky testů vzorků odebraných ve firmách, které s touto surovinou obchodují.

Šéf hygieniků ve Velkopolském vojvodství ale zdůraznil, že taková sůl se při výrobě a zpracování potravin používat nesmí.

Firmy zapletené do takzvané solné aféry technickou sůl označenou jako jedlou prodávaly velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám nebo pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a možná i do zahraničí.

pir, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme