Při nákupu potravin se vyplácí obezřetnost

Téměř třetina vzorků potravin, které si v první polovině letošního roku odnesli inspektoři z moravskoslezských obchodů, byla závadná. Zjistili to pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. V laboratořích zkoumali 650 vzorků jídla a surovin, ze kterých víc než dvě stovky nevyhověly kontrolám. Potraviny měly často prošlou lhůtu, byly plesnivé, nebo je prodejci skladovali při špatných teplotách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uzeniny

uzeniny | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Vedoucí kontrolorů Antonín Holiš však uklidňuje, že si inspekce všímala jen problémových potravin. "V žádném případě to není nějaký vypovídající statistický údaj o kvalitě potravin, které se vyskytují na našem trhu. Jedná se o číslo, které vychází z našich cílených kontrol. To znamená, odebírají se ke kontrole ať už do laboratoří, nebo se posuzují přímo na místě, výrobky, potraviny, se zaměřením - je to opravdu cílené. A proto z toho bohužel to číslo takhle vychází."

Marika Táborská, Jana Bohušová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme