Producenti drůbežího se obávají snížení odbytu
Producenti drůbežího masa se obávají ztrát, které jim hrozí kvůli snížení odbytu. V souvislosti s ptačí chřipkou totiž klesají jeho ceny. Podle Martiny Havlíčkové z Národní referenční laboratoře pro chřipku se ale lidé nemusí jídel z drůbežího masa bát.
Havlíčková se domnívá, že u nás v tomto směru žádné nebezpečí nehrozí. Virus je likvidován záhřevem nad 70 °C, a naše chovy jsou dobře kontrolovány. "Za druhé není povolen import z oblastí, které jsou touto infekcí zasaženy, čili není důvod k obavám," řekla Havlíčková.
Ptačí chřipka se už nebezpečně přiblížila k našim hranicím - objevila se u sousedů v Německu, Rakousku a Maďarsku. V Bruselu se ministři EU radí, jak zabránit dalšímu šíření nákazy. S příletem tažných ptáků se podle ornitologů brzy objeví i u nás. Nevylučuje to ani Martina Havlíčková. Výskyt viru však nebude znamenat alarmující situaci.
"Určitý počet nakažených ptáků, řekněme, jako je to v okolních státech, kde byly nalezeny uhynulé labutě, to ještě nemusí být epidemiologický alarm. Ohnisko se zlikviduje podle všech pravidel, ale uvědomme si, jak dlouho virus cirkuluje v jihovýchodní Asii - od roku 1997, a případy infikovaných se počítají na desítky. Už jsme tedy převýšili tu stovku, ale pořád vzhledem k tomu počtu exponovaných osob, které se musely nutně s tím virem setkat, jsou to poměrně malá čísla," dodala.