Producenti drůbežího se obávají snížení odbytu

Producenti drůbežího masa se obávají ztrát, které jim hrozí kvůli snížení odbytu. V souvislosti s ptačí chřipkou totiž klesají jeho ceny. Podle Martiny Havlíčkové z Národní referenční laboratoře pro chřipku se ale lidé nemusí jídel z drůbežího masa bát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Havlíčková se domnívá, že u nás v tomto směru žádné nebezpečí nehrozí. Virus je likvidován záhřevem nad 70 °C, a naše chovy jsou dobře kontrolovány. "Za druhé není povolen import z oblastí, které jsou touto infekcí zasaženy, čili není důvod k obavám," řekla Havlíčková.

Ptačí chřipka se už nebezpečně přiblížila k našim hranicím - objevila se u sousedů v Německu, Rakousku a Maďarsku. V Bruselu se ministři EU radí, jak zabránit dalšímu šíření nákazy. S příletem tažných ptáků se podle ornitologů brzy objeví i u nás. Nevylučuje to ani Martina Havlíčková. Výskyt viru však nebude znamenat alarmující situaci.

"Určitý počet nakažených ptáků, řekněme, jako je to v okolních státech, kde byly nalezeny uhynulé labutě, to ještě nemusí být epidemiologický alarm. Ohnisko se zlikviduje podle všech pravidel, ale uvědomme si, jak dlouho virus cirkuluje v jihovýchodní Asii - od roku 1997, a případy infikovaných se počítají na desítky. Už jsme tedy převýšili tu stovku, ale pořád vzhledem k tomu počtu exponovaných osob, které se musely nutně s tím virem setkat, jsou to poměrně malá čísla," dodala.

Jaroslav Skalický, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme