Restaurace budou muset hlásit všechny suroviny živočišného původu

Jídla ze živočišných surovin by měla být v malých restauracích nebo občerstveních bezpečnější. Jejich provozovatelé budou totiž muset úřadům nahlašovat každý příjem výrobků živočišného původu. V případě neplnění nařízení hrozí podle zemědělského analytika Petra Havla živnostníkům až likvidační sankce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obložená mísa

Obložená mísa | Foto: Comstock Images

„Tuto povinnost mají úplně všichni příjemci jakékoliv potraviny živočišného původu. To znamená i ti, kteří nejsou evidováni u krajských veterinárních správ. Tyto subjekty by se o tu informaci měly zajímat, protože v případě neplnění jim hrozí pokuta až milion korun, což může být pro menší subjekty likvidační,“ varuje analytik Havel.

Podle Havla lze toto opatření vnímat jako sloužící k ochraně spotřebitele. Na druhou stranu zvyšuje byrokracii a může být překážkou zahraničního obchodu. Nařízení vlády začne platit od poloviny června.

Květa Moravcová, Petra Kotvová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme