Restaurace budou muset hlásit všechny suroviny živočišného původu
Jídla ze živočišných surovin by měla být v malých restauracích nebo občerstveních bezpečnější. Jejich provozovatelé budou totiž muset úřadům nahlašovat každý příjem výrobků živočišného původu. V případě neplnění nařízení hrozí podle zemědělského analytika Petra Havla živnostníkům až likvidační sankce.
„Tuto povinnost mají úplně všichni příjemci jakékoliv potraviny živočišného původu. To znamená i ti, kteří nejsou evidováni u krajských veterinárních správ. Tyto subjekty by se o tu informaci měly zajímat, protože v případě neplnění jim hrozí pokuta až milion korun, což může být pro menší subjekty likvidační,“ varuje analytik Havel.
Podle Havla lze toto opatření vnímat jako sloužící k ochraně spotřebitele. Na druhou stranu zvyšuje byrokracii a může být překážkou zahraničního obchodu. Nařízení vlády začne platit od poloviny června.