Majitel restaurace na Olomoucku odmítá respektovat opatření. ‚Kompenzace jsou nízké a nestačí,“ říká

Obvyklý ruch v pondělí dopoledne zavládl v restauraci U Ervina v Hlubočkách u Olomouce, jejíž provozovatel Radovan Hořín přestal respektovat vládní nařízení zakazující kvůli pandemii koronaviru provoz gastronomických zařízení. „Mám otevřeno jako před nařízením," řekl Hořín. Restauraci zprovoznil i o víkendu v akci iniciativy Chcípl PES. Pokaždé na místo několikrát přijeli policisté a nakonec mu nařídili podnik uzavřít.

Hlubočky (Olomoucko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Majitele restaurace U Ervina Radovana Hořína k otevření hospody přiměly i vážné finanční problémy | Foto: Luděk Peřina | Zdroj: ČTK

„Nemám už důvod mít restauraci zavřenou,“ zdůvodnil své rozhodnutí otevřít restauraci Hořín. Tvrdí, že se k tomuto kroku rozhodl po pečlivé poradě s právníky. „Jedu v rámci zákona a nikde není napsáno, že musím mít nyní zavřeno,“ uvedl bez dalších podrobností. Nařízení o uzavření hospod podle něj restaurace diskriminuje, protože prodejny obchodních řetězců jsou stále plné lidí a vláda to neřeší.

‚Takový nápor nikdy státní sféra nezažila.‘ Dotační systém Gastro určený pro restauratéry opět nefunguje

Číst článek

V poledne do restaurace U Ervina dorazila policejní hlídka a upozornila Hořína na to, že je podezřelý ze spáchání přestupku. „Budu mít dál otevřeno. Předpokládám, že odpoledne přijedou znovu. Možná to budou zase těžkooděnci, kteří tady byli už o víkendu,“ řekl Hořín. Je rozhodnutý případný spor dovést až k soudu.

Hořína k otevření hospody přiměly i vážné finanční problémy, do kterých se dostal kvůli dalšímu několikatýdennímu uzavření podniku. „Účet v bance mám už úplně vyčerpaný. Loni jsme všechna nařízení dodržovali a doufali, že nám vláda pomůže. Kompenzace jsou ale velmi nízké,“ uvedl.

Řekl, že měsíčně dostává jako náhradu za zavřenou restauraci 15 000 korun, což podle něj stačí pouze na zaplacení nájemného. „Na nic jiného nárok nemám, protože hospodu provozuji s manželkou. Kde jsou ale další naše náklady na topení a elektřinu? A to se nebavím o tom, že musím zaplatit také nájemné za byt a stravu pro rodinu. Měsíčně potřebujeme zhruba 60 000 korun,“ řekl Hořín.

Prymula: Riziko nákazy v restauracích je na osmém stupni z devíti. Tvrdá opatření čekejme do března

Číst článek

Zájem hostů

Restauraci U Ervina dopoledne začali plnit první hosté. „Viděli jsme na internetu, že budete mít otevřeno, tak jsem vás přijeli podpořit,“ řekli Hořínovi dva muži, kteří do hospody dorazili krátce po otevření a objednali si pivo. Přišel také místní štamgast Jiří Hamet. „Je to diskriminace a nelíbí se mi to, takže jsem přišel podpořit kamaráda. Byl jsem tady i o víkendu a odcházel jsem, když zrovna přijelo 16 policistů. Měli velkou přesilu,“ uvedl Hamet. Do restaurace chce chodit i v příštích dnech.

Do restaurace U Ervina o víkendu policisté přijeli několikrát, celkem jich podle Hořína dorazilo 28. Pokaždé nakonec nařídili restauraci zavřít a v provozu poté bylo pouze výdejní okno, ze kterého má ale hospoda jen minimální tržby.

„Hostů tady o víkendu moc nebylo, většinou přišli štamgasti. Jsme jako jedna rodina a věříme si, a to i ohledně koronaviru. Nikoho nenutím sem chodit. Když někdo chce, tak ať přijde. Kdo nechce, ať nechodí. Podporují nás lidé z celé republiky. Na facebooku někteří samozřejmě nadávají, ale mnohem víc je pozitivních reakcí,“ dodal Hořín.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme