Richard Blatný se pokouší překonat svůj světový rekord

O další zápis do Guinessovy knihy rekordů tento víkend usiluje Richard Blatný. Tento 40letý otužilec, který dokonce pokořil Lamanšský průliv, má za cíl uplavat najednou trasu Štěchovice - Mělník, tedy asi 92 kilometrů. S plavbou ve Vltavě začal v sobotu ve 3 hodiny ráno u Slapské přehrady. Jeho "cesta" k rekordu potrvá nejméně 40 hodin.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Richard Blatný | Foto: ČTK

Richard Blatný Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu prozradil, že chce pokořit svůj vlastní rekord z roku 2001. "Je to pokus o překonání vlastního rekordu, který se zapsal do Guinessovy knihy, totiž překonání vzdálenosti 54 kilometrů. Ty jsem uplaval od Slapské přehrady do Klecánek za Prahou non stop stylem prsa, bez neoprénu a ploutví. Je to veliký výkon otužilosti, vůle a do určité míry i zkouška doprovodného týmu."

Právě kvůli nezdaru jeho týmu se Blatnému před čtyřmi roky pokus nezdařil až do konce, tedy uplavat 92 kilometrů mezi Štěchovicemi a Mělníkem. Blatný plave podle mezinárodních předpisů bez neoprénu, který chrání před chladem, a bez ploutví a nátěrů.

Jak se takový plavec během svého výkonu stravuje, to nám řekla Renata Charvátová z realizačního týmu: "Plavec musí mít hlavně živiny a hlavně teplé. V podstatě je všechno tekutá strava, krupička, vitamíny, banány, vše rozmixované, čaj s medem.V podmínkách je, že může jíst jednou za hodinu a má na to pouze minutu, čili musí mít vše tekuté, vypít to v rychlosti."

Svůj letošní pokus Blatný věnuje nejstaršímu otužilci Ladislavu Nickovi z Olomouce. Tomu bude 27. srpna 92 let a plave v ledových vodách od mládí.

Richard Blatný je držitelem českého rekordu za nejdelší pobyt v chladné vodě. Ve Vltavě teplé 1,5 stupně a při teplotě vzduchu -2 stupně Celsia vydržel 57 minut.

Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme