Roštěnky i štíry můžete ochutnat na Prague Food Festivalu v Královské zahradě
Letošní 7. ročník Prague Food Festivalu v Královské zahradě Pražského hradu je velkou školou kuchařského umění. U stánků to prská, bublá a voní. Šéfkuchaři zvučných jmen předvádějí své umění a lidé si pochutnávají na tradičních i netradičních pokrmech.
Branami Královských zahrad kvůli jídlu prošlo až 5000 lidí. Dlouhá fronta se tvořila nejenom u stánku Českého rozhlasu, kde své hosty vítal moderátor Jan Pokorný, ale také u stánku kuchaře Tomáše Kaliny, který předváděl speciality z různého druhu hmyzu.
Podle Kaliny hodně lidí nejdříve má z jídla z hmyzu obavy, ale po chvíli obhlížení a váhání specialitu okusí. „Nakonec si dají i ten největší hmyz, co tam je, a chodí všude a říkají, jak už si ho dali, jak to nic není a že je to paráda, že to i dobře chutná.“
Ve stánku Kalina nabízí třeba šváby, kobylky i štíry, z nichž největší je dlouhý deset centimetrů. Smažený štír je údajně nejchutnější s lístky rukoly.
Reportáž Michaely Veteškové z Prague Food Festivalu v Královské zahradě Pražského hradu
Farmář Václav Silovský, který chová mastné plemeno skotu zvané angus, dává přednost středně propečenému steaku:
„Gurmány opěvovaný je rib eye neboli entrecote, česky vysoký roštěnec. Nejraději ho mám středně propečený na přírodním grilu s dřevěným uhlím. Je to bez oleje. Maso se musí před použitím na nějakou dobu vyndat z ledničky, aby nedostalo teplotní šok, aby bylo lehounce rozdýchané a pak se zprudka z každé strany dvakrát otočí a může se podávat. Je to poměrně jednoduché a rychlé.
Královská zahrada na Pražském hradě bude jednou velkou kuchařskou školou i během této neděle.