Rozmrazované pečivo je s tím čerstvým kvalitou srovnatelné, shodují se odborníci

Od zítřejšího rána zákazníci v českých obchodech zjistí, jestli je jejich oblíbené pečivo čerstvé přímo z pekárny, anebo jestli bylo zmrazené a rozpekli ho až na prodejně. V platnost vstupuje vyhláška ministerstva zemědělství, která obchodníkům nařizuje, aby zmrazený sortiment viditelně označovali. Na tuzemském trhu je takových pekárenských výrobků zhruba 40 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pečivo (ilustrační foto)

Pečivo (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Docent Josef Příhoda z Fakulty potravinářské a biochemické technologie VSČHT, který je spoluautorem studie zabývající se kvalitou pekárenských výrobků, ujišťuje, že oba způsoby výroby jsou kvalitativně srovnatelné.

Záleží prý ale, jestli si chce zákazník pochutnat na ještě teplém pečivu, nebo jestli ho chce skladovat, a požaduje proto delší trvanlivost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Docent Josef Příhoda z Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT a agrární analytik Petr Havel byli hosty pořadu Ozvěny dne

„Studie zpracovala desítky a desítky vědeckých prací. Všude je prokázáno, že za stejných podmínek, pokud je stejné pečivo – obyčejné, běžné – a je zmrazováno, tak stárne potom rychleji. To stárnutí je ovšem otázka nějakého návratu stavu škrobu, to není vysychání,“ vysvětluje.

Dodává, že proces stárnutí je možné zpomalit přidáním většího množství tuku anebo emulgátorů. Podle něj se není třeba obávat, že by takové pečivo bylo méně zdravé.

Čtvrtina pečiva v českých prodejnách je z mrazáku, zákazník o tom od srpna musí vědět

Číst článek

Rozdíl mezi zmrazeným a čerstvým pečivem není velký, souhlasí agrární analytik Petr Havel. Myslí si navíc, že bude docházet k případům, kdy pečivo rozpečené během 15 minut na prodejně bude teplejší a čerstvější než čerstvé pečivo dovezené dopoledne či kolem poledne z pekáren.

Kuchař: I rozpečené může být kvalitní

„Spotřebitel chce-li a požaduje-li právo vědět, jakým způsobem byl výrobek vyroben, tak to se skutečně takhle doví. To znamená, že v prvním případě u takzvaného čerstvého pečiva nebyl přerušen technologický proces výroby, zatímco u dopékaného, původně hluboce zamrazeného, byl přerušen. Nicméně myslím si, že v tom dalším – hlavně pak v tom slově ,čerstvé‘ pečivo – je poněkud matení spotřebitele,“ uvažuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oceňovaný kuchař Roman Paulus se vyjádřil k otázce rozpékaného pečiva

Upozorňuje také, že díky novým technologiím, které čeští dodavatelé zmrazeného pečiva používají, je kvalita i doba trvanlivosti srovnatelná, a někdy dokonce vyšší než u čerstvého pečiva.

Spotřebitelům by více než informace, že je pečivo původem zmrazené, prospělo uvedení podrobného složení polotovaru nebo čerstvého výrobku, myslí si kuchař Roman Paulus, který letos obdržel michelinskou hvězdičku. Připouští totiž, že i rozpečený výrobek z prvotřídních surovin může být velmi vysoké kvality. Pečivu ze supermarketu ale obecně příliš neholduje.

Někde už původ pečiva zmiňují

„Já bych si hlavně hrozně přál, abychom se dostali do takové fáze, kdy si budeme moci pečivo koupit v nějaké malé poctivé lokální pekárně, kterou nebudou mít úplně daleko od domu. Tady ten stav teď u nás bohužel není a doufám, že se toho dočkáme,“ říká.

„Je to na nás spotřebitelích, abychom si vynutili tlak a tady ty pekárny vznikaly. Protože si myslím, že pravý chleba vyrobený poctivou metodou je něco, co se nedá nahradit,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Jana Zemková procházela pekařství a obchody v Olomouci

Dopékané pečivo má být nově označeno cedulkou s nápisem vyrobeno ze zmrazeného polotovaru nebo rozmrazeno.

„Tady tohle by mělo být, ať zákazník ví, co si kupuje,“ myslí si nakupující v jednom z větších olomouckých supermarketů, kde cedulky zatím nejsou.

Jinde už ale zákazníky o původu pečiva informují. "Měli jsme asi 14 dní zpátky poradu, kdy nás kontaktoval přímo dodavatel tohoto sortimentu a přímo nám předal tyhle cedulky s tím, že už jsme s předstihem označili tento regál. Nám nedělá problém to přiznat," říká vedoucí prodejny na nádraží Jarmila Svobodová.

Jana Zemková, Veronika Sedláčková, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme