Sekt postavte na dno a vychlaďte na tři stupně. Jahody nejsou nutností

Silvestr si většina lidí nedokáže představit bez láhve sektu. Také letos při poslední noci v roce zmizí v hrdlech lidí hektolitry oblíbeného šumivého vína. V České republice se vypije ročně 15 milionů láhví sektu a z toho zhruba 4 miliony právě během silvestrovského veselí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sekt | Foto: Jiřina Šmídová | Zdroj: Český rozhlas

Lidé, kteří patří mezi milovníky šumivého vína, zřejmě také vědí, jak se o sekt správně postarat.

Kdo ho pije jen výjimečně, třeba právě na Silvestra, možná uvítá rady sommeliéra Tomáše Brůhy.

„Je vždycky dobré, aby láhev nebyla nakoupena na poslední chvíli, ale alespoň den nebo dva dopředu. Dva dny jsou úplně optimální. První den si můžeme dát láhev do spíže, kde se zklidní a poskočí teplota a další den ji dát teprve do ledničky, kde se vychladí na správnou teplotu, což by mělo být někde okolo tří stupňů,“ vysvětluje Brůha.

Přehrát

00:00 / 00:00

K oslavám Silvestra už tradičně patří šumivé víno. Sekt je ale třeba nejen dobře vychladit. A na jahody raději zapomeňte. Více Jana Kosová

Tři stupně se zdají jako velmi nízká teplota, ale při manipulaci s láhví teplýma rukama a poté, co nápoj nalijeme do sklenky o pokojové teplotě, dosáhne sekt čtyři až sedmi stupňů, což je pro konzumaci ideální. Ovšem ne každý má doma ledničku, kde se dají nastavit tři stupně.

„Pak doporučuji nádobu s ledem, nebo jak se říká lidově ‚ice kýbl‘ – vzít studenou vodu, kostky ledu z mrazáku a tím teplotu doupravit a stáhnout na nižší požadovaný stupeň,“ popisuje sommeliér.

Pak už nastává nejvíce očekávaný okamžik - otevření láhve. Pokud nechceme napodobovat vítěze Formule 1, netřeba si chránit oči. Podle Tomáše Brůhy lze sekt otevřít zcela bez rizika úrazu.

„Fígl je právě postupné zklidnění. V láhvi sektu máme průměrně mezi pěti až šesti atmosférami tlaku, což není úplně málo, ale dobré je právě v tomto krátkém období, aby láhev spíše stála, než ležela, a za druhé postupné zklidnění a natemperování láhve, což jsou všechny předpoklady, které sníží riziko na úplné minimum,“ ujišťuje Tomáš Brůha.

Na jahody zapomeňte

Pak už stačí sekt nalít do skleniček. Nejlépe se hodí takzvané flétny, tedy vyšší úzké skleničky, ve kterých vynikne perlivý efekt. Pokud si chceme sekt vylepšit ovocem, fantazii se meze nekladou. Ovšem od jahod by raději Tomáš Brůha upustil.

„České jahody, které nejenom jako jahody vypadají, ale i voní a chutnají, bohužel dnes k sehnání nejsou, a ty, které jsou na trhu, jako jahody opravdu jen vypadají a nemyslím si, že stojí za to je kupovat,“ uzavírá sommeliér.

Jako kdybych pil hvězdy, prohlásil o šampaňském jeho objevitel Dom Perignon

Číst článek

Lepší je sezónní zralé ovoce a dobré je řídit se radou - čím sladší ovoce, tím sladší sekt.

A ještě jedna rada na závěr. Jestli chcete mít po silvestrovské noci pěkný i Nový rok, prokládejte alkohol sklenkami vody. Pokud si musíte z nějakého důvodu alkohol odepřít, třeba proto, že musíte řídit, existuje i nealkoholická verze sektu.

Jana Kosová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme