Silvestrovské pohoštění může být chutné a zároveň zdravé

Na Silvestra se stoly často doslova prohýbají jídlem. Typickým silvestrovským občerstvením bývají chlebíčky a nejrůznější pochutiny, třeba slané brambůrky nebo tyčinky. To vše je ale hodně tučné. Až budete chystat pohoštění na Silvestra, myslete na to, že může být i zdravé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednohubky (ilustr. obr.)

Jednohubky (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Jestli se chcete na nový rok cítit dobře, dopřejte si na Silvestra spíše lehčí stravu. S trochou fantazie se totiž dá vykouzlit dobré a hlavně lehké silvestrovské pohoštění, říká nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy.

„Je to sváteční občerstvení, co se může připravit úplně jinak. Může chutnat a být daleko méně energeticky vydatné a samozřejmě zdravější. Můžeme třeba místo bílého pečiva použít celozrnné. Zase místo másla můžeme mazat méně tučným margarínem. Můžeme používat tvaroh a velký podíl by měla tvořit zelenina, a to nejenom na ozdobu, ale můžeme třeba z ní udělat i základ různých chuťovek. Třeba tvarohovou pěnu nemusíme dávat na veku, ale můžeme ji třeba dát na kolečko z okurky anebo lodičku z papriky,“ říká Věra Boháčová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Andrei Skalické o přípravě zdravého silvestrovského pohoštění v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Také tolik oblíbené chlebíčky se dají podle Ivy Málkové ze společnosti Stop obezitě připravit tak, aby nebyly příliš tučné.

„Čím tenčí uděláme, ať už je to ten rohlík nebo nějaký ten sacharidový podklad, tak tím lépe. A pak samozřejmě to, co je na tom chlebíčku, záleží na nás, ale když to potřeme méně tučným sýrem nebo pomazánkou, kterých je dnes opravdu velké množství,“ vysvětluje Iva Málková.

Na pomazánku doporučila položit plátek netučného sýra nebo šunku s nízkým procentem tuku a kousky zeleniny.

Silvestrovské menu by mělo být podle Věry Boháčové především pestré.

Jednohubky (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Důležité je, aby tam byl vždycky dostatek ovoce a zeleniny, aby si každý mohl nabídnout. A když pečivo, tak celozrnné. Aby to byly třeba menší kousky, nebyly to příliš velké kusy, protože když vezmeme velikánský chlebíček, tak když už ho nakousneme, tak je slušnost ho dojíst, ale když budeme mít malé chuťovky, tak tím spíš se udržíme,“ doporučuje Věra Boháčová.

K tradičním silvestrovským jídlům patří také tučný ovar. Iva Málková ho doporučuje lidem, pro které je to tradice a nedokážou si ho odpustit, sníst jen malou porci.

„Určitě bych to ale nedělal tak, že se budu přecpávat do půlnoci s tím, že od Nového roku hubnu. Takže byste si měli dát předsevzetí, že si nebudete dávat tato předsevzetí, ale zkusíte spíš vymyslet takový životní styl, kde třeba se začnete více hýbat a zamyslíte se nad jídelníčkem celkově tak, že už ho budete dodržovat celý život a nebude to takové buď-anebo,“ radí Iva Málková.

Andrea Skalická, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme