Vláda nepodpořila návrh ODS na zrušení povinných míst pro dvouleté děti ve školkách

Návrh občanských demokratů na zrušení povinné mateřské školy pro pětileté děti a povinnosti školek přijímat už dvouleté děti vláda Andreje Babiše (ANO) nepodpořila. Premiér v demisi Babiš ve středu novinářům řekl, že kabinet k němu zaujal negativní stanovisko. Podle podkladů pro jednání kabinetu měla zaslat zákonodárcům, kteří budou o předloze rozhodovat, neutrální stanovisko.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dítě

Dítě | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

O povinném přijímání dvouletých dětí bude nutné zahájit debatu, stálo v návrhu stanoviska. Povinnost by pro školky nastala podle platného znění školského zákona od roku 2020. Kabinet měl připomenout, že v posledních letech se rodičovský příspěvek měnil tak, aby umožnil rychlejší návrat pečujícího rodiče do práce.

Dvouleté děti ve školce? Zrušení zákona má naši podporu, zaznělo v Senátu

Zrušení povinnosti by kladné důsledky změn oslabilo a směřovalo by proti trendu slaďování pracovního a rodinného života, napsali vládní legislativci.

„Vláda si je nicméně vědoma též dopadů na rozpočty obcí spojené s povinným budováním kapacit pro celou dvouletou populaci,“ stálo v předběžném stanovisku. Chce proto přichystat k záležitosti vlastní novelu školského zákona.

Babiš novinářům řekl, že chce jednat se starosty a vytvořit program, díky kterému by jim stát poskytl prostředky. „A abychom diskutovali o startovacích bytech, půjčkách a dalších věcech,“ uvedl na tiskové konferenci premiér.

Žádoucí nerušit

Povinnou mateřskou školu pro pětileté je podle podkladů pro ministry „žádoucí nerušit“. S odvoláním na odborné názory se v nich uvádělo, že povinná školka může zlepšit vzdělávací šance zejména dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí a snížit podíl dětí s odkladem povinné školní docházky.

Veřejné mateřské školy by také mohly podle novely zpoplatnit nyní bezplatnou docházku pětiletých dětí. Předloha ruší rovněž bezplatnost vzdělávání v přípravných třídách základní školy.

Ze tří oslovených ministerstev předlohu podpořilo ministerstvo financí. Ministerstva školství a práce a sociálních věcí doporučila kabinetu, aby se k ní postavil neutrálně.

Předkladatelé novely v čele s předsedou školského výboru Václavem Klausem mladším tvrdí, že masová přítomnost dvouletých dětí v mateřských školách by předškolní vzdělávání rozvrátila, když by se podle nich jednalo o babysitting organizovaný státem. Pro povinnou docházku pětiletých dětí podle autorů neexistuje žádný rozumný důvod. Nynější situace podle nich zvyšuje byrokracii školek i rodičů a náklady, které odhadli na miliardu korun ročně.