Spor mezi ministerstvy o kontrolu kvality potravin se stupňuje

Spor mezi ministerstvy zemědělství a zdravotnictví o to, kdo by měl kontrolovat kvalitu potravin, se stupňuje. A týdenní lhůta, kterou dal kabinet resortům na to, aby se dohodly, se pomalu chýlí ke konci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maso (ilustrační foto)

Maso (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Teď na potraviny dohlíží jak veterináři a zemědělští inspektoři, tak hygienici. Někdy se ani neví, co přesně pod koho patří.

Třeba na farmářském trhu kontroluje klobásy Státní veterinární správa, na zeleninu by tam měla dorazit Státní zemědělská a potravinářská inspekce a na čistotu zase lidé z hygieny.

Ministerstvo zemědělství teď navrhuje v kontrolách asi největší revoluci od vstupu Česka do Evropské unie. Kontroly chce zpřísnit a zjednodušit, z obchodů mají více mizet nekvalitní a nebezpečné výrobky, včetně alkoholu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kontrolách potravin mluvil ve vysílání Radiožurnálu hlavní hygienik Vladimír Valenta a odborník na zemědělství Martin Mařík

„Kontrolovat tu potravinu od jejího vzniku až po její distribuci, po její prodej,“ zdůvodňuje ministr Bendl, proč chce novelu zákona o potravinách změnit.

Omezení kompetencí hygieniků se ale nelíbí ministerstvu zdravotnictví, výhrady k dalším bodům mají i obchodníci, experti nebo resort financí.

Předmětem sváru hlavně veřejné stravování

Asi největší spor se vede o kompetence nad veřejným stravováním, které má nově spadat pod zemědělství. Hygienikům by podle návrhu zůstaly jen školní jídelny, nemocnice či lázeňské domy. Podle ministerstva zdravotnictví ale Bendův návrh novely naruší kontroly restaurací, které má teď prý hygiena dobře zvládnuté.

„Společné stravování je vysoce epidemiologicky riziková činnost, takže je naprosto odůvodněné, aby dozor nad ním vykonávali zdravotničtí pracovníci. Protože tam je potřeba hodnotit riziko, je tam potřeba hodnotit zdravotní stav personálu, vyloučit ho eventuálně z té činnosti,“ vysvětlil ve vysílání Radiožurnálu hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kompetenční spor o kontrolu kvality potravin sleduje redaktorka Lenka Jansová

Přesto ale věří, že s ministerstvem zemědělství na vládě najde kompromis. Nabízí třeba, aby pod veterináře kompletně přešla kontrola zvěřiny. "Uvědomujeme, že zvěřina je velké specifikum. S tím nemáme problém," říká hlavní hygienik.

Za ministerstvo zdravotnictví se staví i primářka Kliniky infekčních nemocí pražské nemocnice na Bulovce Hana Roháčová. Kvůli infekcím, které z potravin můžou hrozit, si myslí, že by restaurace měli kontrolovat zdravotníci.

Martin Mařík, odborník na zemědělství a redaktor tabletového týdeníku Dotyk, považuje tyto kompetenční spory za nešťastné.

„Je potřeba to roztříštěné kontrolování sladit a možná je vcelku jedno, komu se to dostane. Jen připomenu, že Česká obchodní inspekce je zase ještě ministerstva průmyslu a obchodu, takže tady jsou tři ministerstva a ta mají ještě více institucí a organizací, které to kontrolují. A metanolová aféra nás poučila, že ta kontrola není nikdy zcela dostatečná," poznamenal Mařík.

Ke sporné novele se kabinet vrátí už tento čtvrtek.

Martin Křížek, Lenka Jansová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme