Hradec Králové, Děčín, Mariánské Lázně. Tři restaurace lhaly o původu hovězího, zjistila inspekce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v Česku tři restaurace, v nichž majitel klamal zákazníky a uváděl jiný původ hovězího, než byla skutečnost. V Hradci Králové a Děčíně nabízeli hovězí z Brazílie jako argentinské, v Mariánských Lázních maso z Nizozemska jako jihoamerické. V desítkách podniků chyběly doklady k masu. Se všemi inspekce zahájila správní řízení, uvedl v pondělí zástupce mluvčího SZPI Radoslav Pospíchal.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Steak (ilustrační foto)

Steak (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay | CC0 1.0,©

Inspekce začala intenzivně kontrolovat restaurace, když vyšlo najevo, že v Polsku se dostávalo do oběhu hovězí z mrtvých či nemocných krav, a že se potenciálně závadné maso dostalo i do zahraničí včetně Česka. Skandál propukl koncem ledna a od té doby inspekce provedla přes 1100 kontrol.

Tomanova slova jsou skandální, tvrdí šéf asociace hotelů. Podle inspekce lze původ masa dohledat až k chovu

Číst článek

O původ masa v restauracích se veřejnost a média začala zajímat poté, co ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) minulý týden ve středu poslancům zemědělského výboru řekl, že některé luxusní restaurace v Praze vydávají polské maso za argentinské.

Ve čtvrteční tiskové zprávě ministerstvo Tomanova slova mírnilo. Ministr byl podle tohoto vyjádření informován dozorovými orgány o podezření, že některé restaurace vydávají méně kvalitní maso za maso vysoce kvalitní, a klamou tak zákazníky. Úřad zároveň poukázal na kontroly, které podezření prověří.

„Výsledky od počátku kauzy naznačovaly, že jsou provozovatelé, jde-li o uvedenou komoditu, obezřetnější, avšak aktuální výsledky intenzivní kontroly napříč republikou ukazují, že se případy klamání spotřebitele o původu masa objevují a v pořádku není ani stav kontroly dokladů prokazujících původ a dosledovatelnost masa,“ uvedl Pospíchal.

Místo Argentiny Brazílie

Minimálně tři restaurace zákazníka klamaly. Šlo o královéhradecký podnik Mexita Hradec, kde se dělala argentinská roštěná z mladého býčka z hovězího z Brazílie. V Děčíně se nabízelo v Pizzerii Ciao - Ciao brazilské maso jako Carne di manzo - chlazené hovězí maso Argentina.

Potravinářská inspekce: V pražských restauracích jsme nezjistili žádná pochybení o původu masa

Číst článek

V Mariánských Lázních zjistili inspektoři klamání v restauraci s názvem National Restaurant, kde se carpaccio z jihoamerické hovězí svíčkové připravovalo z masa původem z Nizozemska.

Nabývací doklady k masu nepředložili provozovatelé ve 48 případech. Inspekce je vyzvala k dodatečnému předložení. „Z nich bude možné dále posoudit pravdivost informací o původu hovězího masa deklarovaných v nabídce pro spotřebitele, a výčet nevyhovujících zjištění tak nemusí být konečný,“ uvedl Pospíchal.

Ve dvou případech našla inspekce ve skladě také zkažené maso a maso s prošlým datem spotřeby. SZPI uvedla, že pokračuje v intenzivních kontrolách do doby, než bude kauza s polským hovězím uspokojivě vyřešena.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme