Státní zemědělská a potravinářská inspekce vyrazila na kontroly prvního burčáku

První letošní burčák začala kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Stále populárnější ‚mléko starců‘, jak se burčáku říká, se začíná prodávat ve vinotékách i na trzích nebo třeba na okrajích silnic.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burčák u silnice | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Skalní vinaři říkají, že pravý burčák bude až za 14 dní, tedy na přelomu srpna a září. Nicméně některé odrůdy hroznů už jsou na jeho výrobu zralé. Ale můžeme narazit i na takzvaný částečně zkvašený hroznový mošt, který se vyrábí třeba z maďarských hroznů, a právě v tom je rozdíl. Burčák musí být vyrobený jen z českých hroznů.

Chuť burčáku může být různorodá a každý „lahodnost“, která je pro burčák typická, vnímá jinak. Podle vinaře Karla Havlíčka můžeme ale rozdíl poznat podle barvy.

„Základní východisko je, že burčák musí mít hezkou, svěží, světlou barvu, žlutou. Jakmile to je hnědá barva, tak už je tma předpoklad, že tam je oxidáza z jablek nebo nějakého jiného ovoce,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka Radiožurnálu Květa Moravcová mluví o tom, jak poznat pravý burčák

Pro obchodníky ale platí jasné pravidlo: Ať už prodávají burčák, nebo částečně zkvašený hroznový mošt, zákazník musí vědět, co kupuje. Nesmí se tedy stát, že platí za burčák, ale ve skutečně si kupuje mošt.

Inspektoři už odebrali několik vzorků burčáku. Výsledky budeme znát až za několik dní, protože rozbor burčáku trvá trochu déle. Odebraných vzorků má Státní zemědělská a potravinářská inspekce zatím pět, ale kontroly se s časem samozřejmě zintenzivní a výsledky se dozvíme co nevidět.

Letošní ceny burčáku se budou odvíjet od toho, kolik ho bude a jak velký o něj bude zájem. Podle některých vinařů bude letos burčáku určitě méně, protože hodně hroznů pomrzlo. Je tedy možné, že cena vyletí nahoru. Jiní vinaři zase říkají, že burčáku by letos mohlo být zhruba stejně jako loni a také cena by mohla být zhruba stejná, tedy v rozmezí 60 až 100 korun za litr.

Jinak samozřejmě platí, že burčák je lepší koupit tam, kde se lépe udržuje nižší teplota, tedy spíš ve vinotékách než někde venku na slunci.

Květa Moravcová, Petr Král, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme