SZPI letos zavřela už 137 pohostinských zařízení, nejvíce ve své historii

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) letos uzavřela nejvyšší počet provozoven ve své historii, a to 137. Hlavním důvodem byla špatná hygiena. Inspektoři zkontrolovali více než sedm tisíc barů, restaurací, heren a také cukráren po celém Česku, pochybení našli ve 2 a půl tisících z nich.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kuchyně restaurace Jureček v Říčanech | Foto: Petr Jindra

„Problém byli potkani, protože tady našli trus. Bylo to za šipkovým automatem a ještě za jednou skříní. Přehlédl jsem to, když jsem to tady vyklízel,“ vysvětluje majitel restaurace v Ústeckém kraji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hygiena v restauracích se podle SZPI zhoršuje. Natáčela o tom Barbora Kladivová

Chyba se mu nevyplatila. Kvůli špatné hygieně kontroloři ze Státní a potravinářské inspekce zavřeli dveře jeho podniku pro návštěvníky. Venkovská hospoda tak navýšila počet uzavřených provozoven na 137. A to je o 123 víc než za celý loňský rok.

„Od 1. 1. 2015 Státní zemědělská a potravinářská inspekce získala kompetenci ke kontrolám v provozovnách společného stravování, k těmto kontrolám dřív neměla oprávnění,“ říká mluvčí potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Zděšení inspektoři

Nestoupá ale jen počet uzavřených podniků, ale také zděšení inspektorů v pohostinských zařízeních. Ti se na kontroly vydávají v civilu a chovají se jako běžní zákazníci, kteří si objednají jídlo i pití.

Až potom se majiteli prokážou průkazy. Podle ředitele odboru kvality Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jindřicha Pokory se hygiena v podnicích od loňska rapidně zhoršila.

„Od začátku roku jsme tušili, že to nebude žádná hitparáda, ale ta realita je naprosto tristní. My zjišťujeme, že provozovny nejsou udržovány v dobrém stavu, v čistotě,“ poznamenává Pokora.

Kontrolám inspektorů v civilu se ale nevyhýbají ani potravinářské provozy. Stop podnikání už inspekce letos vystavila 34 maloobchodníkům a skoro desítce výroben.

Kvůli nepořádku hrozí provozovatelům pokuty až v řádu milionů korun. Za to, že ale restaurace podávala třeba falšované nebo zdravotně závadné jídlo nebo pití, může majitel zaplatit až 50 milionů korun.

kuchař, kuchyně, restaurace, vaření, jídlo | Foto: Stock Exchange

Barbora Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme