SZPI zveřejní výsledky testování letošních burčáků

Státní zemědělská a potravinářská inspekce dokončuje další sérii testů z odebraných vzorků letošního burčáku, ty předchozí dopadly většinou dobře. Výsledky inspekce zveřejní dnes dopoledne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burčákomat

Burčákomat | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Než odebraný vzorek projde celou laboratorní procedurou, trvá to měsíc i déle. Poměrně dlouhou dobu se přitom neděje nic, burčák se musí nejprve při běžné teplotě nechat přirozenou cestou dojít až do fáze dostatečného zkvašení.

„Konzervace jakoby brání kvasinkám. Výrobci samozřejmě nechtějí, aby burčák, jako byl ten jeho prapůvodní účel, byl na chviličku, ale chtějí ho podržet co nejdéle, proto ho konzervují. Díky tomu tady máme burčáky i 14 dní,“ vysvětluje vedoucí oddělení izotopových analýz Kamil Kolář.

Přehrát

00:00 / 00:00

O testování burčáku natáčel Ivan Holas

Souběžně se zpracovávají i hrozny, odebrané inspektory ve stejné oblasti, odkud má pocházet zajištěný burčák.

V další fázi se například v automatických destilačních kolonách získává téměř stoprocentní etanol, jeho analýzou lze prokázat nepovolené doslazování nebo ředění vodou. Celý proces korunuje hmotnostní spektrometr a nukleární magnetická rezonance.

„Výsledky ze dvou společných přístrojích se používají na vyhodnocení – zaprvé přídavku cukru, zadruhé vody a společně vše dohromady. U burčáku se stanovují pro zjištění geografického původu, respektive potvrzení nebo vyvrácení toho, co deklaruje výrobce,“ říká Kolář.

Porovnáním izotopů uhlíky, kyslíku a deuteria lze jednoznačně prokázat, zda použité hrozny byly skutečně tuzemského původu, což je nutná podmínka pro to, aby produkt mohl nést označení burčák.

Ivan Holas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme