Česko zažilo nejteplejší půlrok za 250 let, hlásí pražské Klementinum

Z údajů meteorologů, které naměřili od dubna do září v pražském Klementinu, vyplývá, že průměrná teplota v tu dobu byla nad 20 stupňů Celsia. V Klementinu měří teplotu od roku 1775. Nadprůměrně teplo ale bylo od jara v celém Česku. Zároveň málo pršelo a rozšířilo se tak sucho, které je podle projektu Intersucho na 55 procentech území.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní knihovna v Praze, Klementinum.

Národní knihovna v Praze, Klementinum. | Foto: Filip Jandourek

Nejtepleji bylo podle meteorologů v září 1798, kdy bylo v průměru 19,4 stupně. Následovalo září 1947 s průměrem 19,1 stupně a září 1810 a 2016, kdy průměrná teplota dosáhla shodně k 19 stupňům. Naopak největší zima byla v září v roce 1912, v průměru bylo 10,1 stupně.

Ceny pečiva porostou. Kvůli extrémním podmínkám se urodilo málo pšenice

Číst článek

Z hlediska celého období od dubna do konce září je druhá nejvyšší průměrná teplota z roku 1811 a činí 18,9 stupně. Na třetím místě skončil rok 2003 s 18,5 stupně a na čtvrtém rok 1834 s 18,3 stupně Celsia.

„Letošní rok výrazně vyčnívá o víc než stupeň Celsia, zatímco mezi desítkou dalších roků v pořadí jsou rozdíly v desetinách,“ doplnili meteorologové.

Nadprůměrně teplé počasí letos panovalo od jara ale v celém Česku, například duben a květen se dokonce staly nejteplejšími od roku 1961. Teplo ale doprovázel nedostatek srážek, rozšířilo se tak sucho.

V současné době je podle autorů projektu Intersucho na 55 procentech území, z toho na 12 procentech je výjimečné. Výrazně horší situace je v hlubších vrstvách než povrchových. I tam se ale bude situace v příštích dvou týdnech zhoršovat, protože podle předpovědi bude teplo a jen minimum srážek.

lng, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme