Testy místo degustace. Inspekce používá novou metodu, jak poznat falšované víno

Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce mají k dispozici novou metodu, jak poznat falšované víno. Dosud se museli spoléhat na profesionální degustaci, nově budou moci využívat laboratorní testy. Největším problémem je přidávání syntetických aromat, například broskvového.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Víno. Ilustrační foto.

Víno. Ilustrační foto. | Foto: licence Public Domain (eng), Serge Esteve

Podle inspekce patřila mezi nejčastěji falšované odrůdy Pálava. Právě u ní degustátoři zaznamenali uměle přidávané broskvové aroma.

Za pančování vína pokuta až 50 milionů. Poslanci schválili novelu zákona o vinařství

Číst článek

„Kontroloři byli proškolení a dokázali odhadnout, že víno má nepřirozenou chuť. Typicky to bylo u aromatických odrůd, jako je Pálava nebo taky Sauvignon, kde zjišťovali, že chuť není typická nebo neharmonická s vínem. V tom případě to ale bylo bohužel hodně subjektivní a nedalo se to jednoznačně prokázat,“ popisuje prezident Svazu vinařů České republiky Tibor Nyitray, jak se kvalita vína posuzovala doposud.

Pochybení byl opravdu velký počet. Víno totiž patří dlouhodobě k potravinám, se kterými je hodně problémů. V loňském roce odhalili inspektoři nějaké pochybení u čtyř kontrol z deseti.

„V loňském roce Státní zemědělská a potravinářská inspekce odebrala celkem 1436 vzorků vína pro hodnocení. Z nich nevyhovělo 552, což představuje 38,4 procenta,“ říká mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Letos z 506 vzorků nevyhovělo 117. Podle Kopřivy ale zatím není možné z těchto čísel dělat závěry, byť se může zdát, že procento pochybení by mohlo být menší.

Spotřebitelé nemůžou mít stoprocentní jistotu nikdy, podle prezidenta Svazu vinařů Tibora Nyitraye je ale určitě jistější kupovat víno v lahvích. To se totiž dostane i s popiskem do databáze Státní zemědělské a potravinářské inspekce a jeho falšování je tak daleko složitější.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme