Tuzemák v ohrožení? Rumové aroma obsahuje rakovinotvornou látku, tvrdí experti na potraviny

Oblíbená a typická přísada vánočních perníčků nebo tuzemáku – rumové aroma – může zmizet z výrobků. Obsahuje rakovinotvornou látku, na což přišli vědci z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) bude v případě zákazu ingredience požadovat pro Česko výjimku.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Expedice posledních lahví s označením Rum tuzemský. (Ilustrační snímek)

Expedice posledních lahví s označením Rum tuzemský. (Ilustrační snímek) | Foto: Jiří Berger / Mafra | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Evropská komise a úřad pro bezpečnost potravin teď řeší, jak naloží s problematickou látkou obsaženou právě v rumovém aroma. Zkrátka tak nepřijde pouze Česká republika, ale i další členské státy osmadvacítky.

„Přesný právní status rumového aroma se v současné době přezkoumává a debatuje se o něm s členskými státy,“ citují Hospodářské noviny mluvčí zastoupení Evropské komise v Praze Magdalenu Frouzovou.

Tuzemský rum tuzemákem

V roce 2003 se v Bruselu poprvé dostalo tuzemskému rumu pozornosti. A to kvůli jeho složení. Protože se nevyrábí ze třtiny, musel přestat používat označení „tuzemský rum“.

Čeští experti podle ministra zemědělství Jurečky porovnají množství složky s běžnou spotřebou rumu.

„Chtěli bychom s Evropskou komisí i s úřadem pro bezpečnost potravin jednat, budeme chtít všechny doklady a vědět, jestli v tom malém množství, které je v rumu, je látka nebezpečná,“ uvedl Marian Jurečka.

Česko podle listu spoléhá na to, že mu bude ze zákazu udělena výjimka. Výjimku může stát dostat v případě, že je pro něj daný výrobek, v tomto případě tedy rumové aroma, těžko nahraditelné.

„Tuzemský rum je tradiční alkohol, který se používá i na pečení,“ zdůraznil Jurečka. Podle výkonného ředitele Unie výrobců a dovozců lihovin České republiky Jaroslava Burkarta je hrozící zákaz velké riziko pro český byznys. Rumové aroma je podle něj v nápojích několikrát ředěné a rakovinotvorná složka je tam v malém množství.

V Česku podle deníku dlouhodobě klesá konzumace kdysi oblíbeného nápoje. Od 90. let spadla podle dat statistického úřadu až o 30 procent. Na druhou stranu lidé kupují dražší alkohol.

rez Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme