Tvrdý alkohol Češi omezili na desetileté minimum, vína pijí stále více
Spotřeba tvrdého alkoholu byla loni v České republice nejnižší na posledních deset let. Češi pijí stále více vína, restauratéři však doplácejí na většinovou konzumaci doma. Krize se zatím na celkové spotřebě alkoholu zásadně neprojevila.
Prodej tvrdého alkoholu u nás loni klesl asi o 4,5 %. „Ta spotřeba lihovin byla nejnižší za dobu, kterou pamatuji,“ říká Pavel Dvořáček, ředitel likérky Rudolf Jelínek.
„Je to dlouhodobý trend, který má několik příčin. Určitě je to změna životního stylu, taktéž zvýšení spotřební daně od 1. 1. 2010, což se přenáší do roku 2011,“ dodává.
V neposlední řadě se na poklesu trhu s lihovinami podílí i nelegální výroba, která dosahuje až čtvrtiny celkové produkce alkoholu u nás.
Část spotřebitelů začala v poslední době dávat přednost levnějším vínům, která nejsou zatížena spotřební daní. „Nemůžeme říct, že by poklesla spotřeba, ta naopak neustále stoupá. V současné době se u nás konzumuje zhruba 20 litrů na osobu a rok,“ potvrzuje Martin Půček ze Svazu vinařů.
Krize se podle něj promítla hlavně na prodeji vína v restauracích a barech: „Konzumace se přesunula z vyšší gastronomie do domácností. To znamená, že zákazník jde méně do restaurací a většinou si víno koupí v marketu, kde se dnes realizuje zhruba 70 procent celého prodeje, víno si vezme domů a tam si ho otevře.“
Šéf pražské restaurace Pivovarský klub Aleš Dočkal podobný trend na trhu s pivem vidí už delší dobu: „Obecně stoupá prodej lahvového piva na úkor čepovaného, z čehož logicky vyplývá, že lidé více kupují domů a pijí ho doma než v restauraci, takže já se neodvažuji to dávat do přímé souvislosti s krizí.“
Rostoucí poptávka po levnějším alkoholu vede také k tomu, že se na českém trhu v poslední době stále častěji objevují levná vína ze zahraničí, která dovozci označí jako tuzemská.
„Někteří producenti, kteří dovážejí zahraniční vína, je zde plní do lahví a bohužel je značí špatným původem. V mnoha případech na to píšou etiketu o původu moravského vína. Dá se říct, že těch zjištění je čím dál více, ale může to být také tím, že inspekce se na problematické firmy více zaměřila a začala to více kontrolovat,“ upozorňuje Martin Půček.