Úřady kvůli listerióze zahájily celostátní kontroly potravin

Úřady kvůli listerióze zahájily na celém území republiky rozsáhlou kontrolní akci zaměřenou na to, zda potravinářské firmy, distributoři a prodejci dodržují předpisy a neohrožují spotřebitele. Do terénu vyrazily desítky hygieniků i odborníků ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy. Hygienici totiž minulý týden objevili bakterii způsobující listeriózu v sýru Baladur od společnosti Prom-Prodej a v hermelínovém a pochoutkovém salátu výrobců Lahůdky Palma Praha a Nové lahůdky Sixta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sýr s modrou plísní (Penicillium roqueforti)

Sýr s modrou plísní (Penicillium roqueforti) | Foto: internet www.monanneeaucollege.com

Hlavní hygienik Michael Vít řekl, že kontrolovat se bude celý týden. "Jak se technologicky dodržují pravidla výroby nepasterizovaných sýrů, jak se dodržují pravidla výroby lahůdkových potravin, salátů a podobně. Chceme tuto kontrolu dělat ve výrobě, samozřejmě v převozu, distribuci a v prodeji," přiblížil Vít.

Například jihomoravští hygienici hodlají tento týden navštívit zhruba stovku producentů a prodejců výrobků z měkkých sýrů a uzenin. Jihomoravští hygienici vyrazili do terénu - stejně jako jejich kolegové z celé republiky - na pokyn hlavního hygienika.

Jak ale přiznala krajská epidemioložka Renata Vaverková, problém řeší už zhruba dva měsíce. Byl to totiž právě jih Moravy, kde zvýšený výskyt nemoci jako první zaznamenali a začali vyšetřovat.

"V průběhu podzimu letošního roku jsme zaznamenali tři případy těhotných a tři případy jejich novorozenců. V prosinci to byl další případ těhotné ženy, ovšem v nízkém stupni těhotenství. Tam bohužel došlo k potratu," přiblížila epidemioložka.

Vedle toho se onemocnění listeriózou vyskytlo u sedmnácti lidí, což podle ministerstva zdravotnictví neodpovídá běžnému sezónnímu výskytu. U dětí, které takto postižené matky porodí, může dojít k závažnému postižení nervového systému. Zdrojem nákazy obvykle bývají měkké zrající sýry a některé lahůdkové saláty.

Zuzana Kopuletá, Vilém Janouš, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme