V asijských potravinách našla inspekce opět nebezpečné látky

Některé asijské potraviny mohou být nejen nezdravé, ale i zdraví škodlivé. Před několika dny musely být staženy z prodeje rychlopřípravné nudle z Číny. Byly totiž zdravotně závadné.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínské nudle s prickels

„Bylo to překročení hygienického limitu pro obsah hliníku v asijských těstovinách a není to naše první zjištění,“ říká Jindřich Pokora ze Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Kateřiny Procházkové o závadných asijských potravinách

Na dotaz v jedné z mnoha čínských restaurací odpovídají, že nudle ze své domoviny sice dovážejí, ale tyto nebezpečné nepoužívají. „Tyhle nudle? Ty tady nevaříme. Dovážíme sice nudle z Číny, ale tyhle to nejsou,“ tvrdí obsluha.

Asijské instantní nudle ale nejsou jedinou potravinou, která může tělu ublížit. „Například koření nebo další ochucující přípravky, které obsahují nepovolená barviva typu Sudan. Dále jsem měli zjištění, že v některých doplňcích, které měly obohacovat stravu o stopové prvky, bylo i olovo a kadmium. Pravidelně se také sledují buráky z hlediska obsahu aflatoxinů či rýže z hlediska nepovolených modifikací. V loňském roce jsme měli i záchyty vinných hroznů z Indie, které obsahovaly morforegulátory růstu,“ vysvětluje Pokora.

Jak také ředitel Odboru kontroly SZPI Jindřich Pokora dodává, zákazník musí dbát na to, co si sám kupuje a jí. „Měl by se vyhýbat potravinám, které nejsou označeny v češtině,“ varuje.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme