V České republice stoupá spotřeba vína
Česká společnost je mimořádně tolerantní k alkoholu. Češi, Moravané a Slezané se tradičně umisťují na čelních místech světových žebříčků především v konzumaci piva. I tradice se ale mění a v Česku výrazně stoupá spotřeba vína. Podle posledních zpráv dokonce loni Češi vypili více alkoholu ve víně než v lihovinách.
Podle statistiky tak každý vypil v roce 2009 2,2 litru stoprocentního alkoholu ve víně a 2,17 litru ve „tvrdém alkoholu“.
Prezident Unie výrobců a dovozců lihovin Petr Pavlík a předseda Svazu vinařů České republiky Jiří Sedlo diskutují o oblibě různých druhů alkoholu v Ozvěnách dne na Radiožurnálu.mp3
„Tento trend nastal někdy na konci roku 1999 a my jsem přesvědčeni, že to souvisí s okamžikem, díky byla uvedena nulová sazba na tiché víno. To znamená, že od té doby není žádná spotřební daň na tiché víno a o té doby se také spotřeba véna více než zdvojnásobila,“ uvedl prezident Unie výrobců a dovozců lihovin Petr Pavlík.
Doplnil, že v současné době jsou dvě třetiny vína v České republice dovezeny ze zahraničí, zejména z Itálie, a to za velmi nízkou cenu.
„V rámci Evropské unie se postupně vyrovnává spotřeba vína ve všech státech. U nás byla velmi nízká, nyní ej nějakých 20 litrů na osobu a rok, kdežto průměr Evropské unie je 27 litrů na osobu a rok. Takže ten trend je trvale narůstající a bude takový pořád,“ řekl předseda Svazu vinařů České republiky Jiří Sedlo.