V českých nemocnicích je nedostatek odborníků na výživu

Nemocnicím v Česku chybí nutriční terapeuti, jak zjistila Spojená akreditační komise. Dřív se těmto terapeutům říkalo dietní sestry. Teď jsou větší nároky na jejich kvalifikaci a některé mají i vysokou školu. Vypadá to ale, že se jejich práce začíná doceňovat jen pomalu. V současné době, když ředitelé nemocnic šetří, jsou často dietní sestry první, kdo dostane výpověď.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní otevření nově zrekonstruované dětské části nemocnice Motol. | Foto: Filip Jandourek

Podle akreditační komise nejsou výjimkou jen dva nutriční terapeuti na celou krajskou nemocnici. Otázka stravování se tak odsouvá na okraj a na vše pochopitelně doplácejí pacienti.

„Je to bez chuti. Navíc když nastoupí někdo úplně poprvé, tak dostane k obědu krupicovou kaši,“ stěžuje si například pacientka jedné velké nemocnice. Jiné vadí zase příliš jednotvárná kašovitá strava.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Lenka Jansová se zabývala stravou v nemocnicích

Podle ředitele akreditační komise a odborníka na kvalitu ve zdravotnictví Davida Marxe ale není strava v nemocnici jen otázkou pohodlí. Jedná se především o zdraví.

„Populace stárne a tím pádem stárnou i pacienti, kteří leží v nemocnici. A špatné stravování, nedostatečná nutriční péče, to je celosvětový problém u seniorů. To se netýká pouze těch dvou nebo tří týdnů, které stráví v nemocnici, ale staří lidé obvykle přicházejí s nějakým nutričním deficitem z domova a je třeba, aby někdo jejich stav kvalifikovaně posoudil a navrhl nápravu,“ vysvětluje.

Nedostatečná kontrola

Marx tak nevylučuje situaci, kdy podle sester jí sice pacient dost, kvalifikovaný nutriční terapeut by ale spočítal, že starý člověk je jen na polovině či třetině své doporučené denní dávky.

„Někdy se setkáváme s tím, že třeba staří lidé dostávají jídlo, aniž by někdo vzal v potaz, že nemají v nemocnici k dispozici zubní protézu a nemůžou jídlo sníst. Setkáváme se s nedostatečným dohledem nad tím, jestli lidé jídlo opravdu snědli,“ vyjmenoval Marx některé problémy.

Podle předsedy Společnosti pro výživu Petra Tláskala se dietní sestry nemocnicím finančně moc nevyplácí. Kvalitnější výživa pacientů má přitom vliv například na imunitu, což by nemocnicím paradoxně přineslo úspory.

Snaha o změnu

Od listopadu se bude v nemocnici platit místo 60 korun rovná stovka, kvalita nemocničního jídla se ale nejspíš nezvýší. Nemocnice poplatky využijí spíš na pokrytí zvýšení DPH a na platy. V některých nemocnicích ovšem alespoň menší změnu slibují.

„Jestliže máte maso, které v tuhle chvíli je normováno na jednu porci 100 gramů a bude mít 120, tak už na tom talíři to trošku vidět je. Jestliže dostane pacient lepší jogurt, samozřejmě vidět to je. Jestli dostane navíc pomeranč, taky je to vidět,“ říká ředitel pražské vinohradské nemocnice Marek Zeman.

Lenka Jansová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme