V obchodech se objevují náhražky mléčných výrobků

Na českém trhu se objevuje stále více náhražek sýrů, másel nebo jogurtů. Při jejich výrobě se místo mléka používají rostlinné oleje. Podobná situace je i na dalších trzích zemí Evropské unie.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

máslo | Foto: Jan Rosenauer

Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského odhaduje, že je zatím nahrazováno několik procent mléčných výrobků, přesné údaje ale nikdo nezná. Výrobci a obchodníci tyto výrobky často prodávají pod podobnými názvy jako produkty vyrobené z mléka.

"V segmentu tavených sýrů to představuje asi deset procent, v segmentu sýrů a výrobků na bázi tuku to může být pět až sedm procent. Ta čísla se neustále zvyšují, nejsou ale vedeny žádné přesné statistické údaje," řekl Kopáček.

Pro zákazníky jsou náhražky zajímavé především nižší cenou, než za kterou lze koupit klasický mléčný výrobek. Počty náhražek se podle odhadů Jiřího Kopáčka mohou brzy zvýšit až na 30 procent.

Igor Maňour, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme