Vánoce bez stresu. Čím dál více Čechů tráví Štědrý večer v restauracích, na kaprovi netrvají

Štědrovečerní večeři v restauraci si dává stále víc Čechů. Shodují se na tom restauratéři, které oslovil Český rozhlas. Rostoucí zájem hlásí podniky hlavně ve větších městech. Podle předvánočního průzkumu Asociace hotelů a restaurací nabízí štědrovečerní menu asi polovina z nich. Hosté si můžou dopřát vánoční exotiku, ve výběru ale nechybí ani klasická ryba, houbový kuba nebo bramborový salát a cukroví.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční bramborový salát podle Davida Koreckého | Foto: Patrik Rozehnal

„Šla bych, šla. Alespoň bych se tolik nestresovala," přiznává paní Jana z Prahy. Podobně na tom je podle prezidenta asociace hotelů a restaurací Václava Stárka stále více Čechů.

„Jak se zrychluje život v rodinách, tak si samozřejmě mnohé rodiny raději zajdou na večeři do restaurace, než aby trávily spoustu času přípravou doma. Tím pádem mají i více času na své nejbližší. Zhruba polovina restaurací je na štědrovečerní večer otevřená. Velmi oblíbené jsou štědrovečerní večeře, kdy si lidé doma rozbalí dárky a pak jdou na večeři do restaurace,“ popisuje Stárek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stále více Čechů si touží o Vánocích odpočinout, a to i od vaření. Restaurace totiž hlásí, že hostů na štědrovečerní večeři přibývá. Více v reportáži Evelyny Kulíškové

Češi prý navíc přestávají být konzervativní i v tom, co budou u vánočního stolu jíst. „Češi jsou takoví 50 na 50. Rádi si dají to české, ale když jim zachutná krůta nebo jiný vánoční pokrm, tak si ho už taky rádi dávají,“ říká šéfkuchař z restaurace Zlatá Praha Roman Dolejš, který pro víc jak dvě stovky hostů letos připravil dvě čtyřchodová menu.

„Klasické české – tam samozřejmě nesmí chybět šneci, česká rybí polévka. Pak tam máme kapra na modro a jako dezert čokoládový mousse. Mezinárodní menu – foie gras, kam jsme přidali perníček, a kaštanovou polévku. Jako hlavní budeme podávat hovězí medailonek na humřím rizotu a jako dezert čokoládové překvapení, které se bude finišovat u stolu,“ dodává Dolejš.

Na staročeskou klasiku vsadily i další restaurace. Na kroupovém kubovi, rybí polévce a telecím řízku se salátem si můžete letos pochutnat třeba v pražském Obecním domě. Jestli bydlíte na Moravě, pak vám rybí polévku, kapra a bramborový salát na Štědrý večer naservírují třeba v brněnské restauraci Myslivna nebo v ostravském hotelu Imperial.

Letos si poprvé vyzkoušíme Vánoce bez nákupů. Některé obchody chtějí i přes zákaz otevřít

Číst článek

Pokud se ale bojíte, že by vám mohlo být po takové hostině těžko, můžete vyzkoušet třeba vánoční menu sestavené jen z rostlinných zdrojů – bez masa a přemíry nezdravých tuků.

„Máme bramborový salát, který vypadá a chutná úplně stejně jako běžný bramborový salát. Jediný rozdíl je v tom, že je tam jiná majonéza, která je rostlinného původu. K tomu máme karbanátek z tofu, řasy Nori a cizrny. A jako dezert máme tradiční jablečný závin a zelnou polévku,“ popsal například Vojtěch Jílek, jehož restaurace Plevel v pražských Vršovicích sice na Štědrý den pro hosty neotevře, sváteční jídlo domů ale zájemcům na objednávku uvaří.

Štědrovečerní menu restaurace nabízí zhruba v rozmezí od 400 do 3 tisíc korun.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme