Vepřová kýta často není jen z masa, tvrdí šéf Pražského kulinářského institutu

Maso - nemaso. Takové je prý ke koupi v řadě supermarketů. Nedávno na to upozornil šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk ve svém pořadu Peklo na talíři. Tvrdí v něm, že se prodává čerstvé, chlazené maso napíchané vodou. Dřív se v této souvislosti mluvilo třeba o rybím nebo kuřecím mase, ale například u vepřové kýty by to čekal málokdo.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vepřové maso na řízky | Foto: Czech Specials

Myslíte si, že kupujete maso, ale není to tak úplně.

Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk prý koupil v Albertu třeba čerstvé hovězí maso, kde žádnou zradu nečekáte, s tímto složením – maso 80 procent, zbytek pitná voda, jedlá sůl, glukózový sirup, citronant sodný, octan sodný a uhličitan sodný. Tedy regulátory nutné k tomu, aby se v mase voda udržela.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké složení může mít prodávané maso, zjišťovala redaktorka Lenka Jansová

Roman Vaněk ve svém pořadu Peklo na talíři ukazuje kolegovi kuchaři také složení mletého masa, přesněji výrobku z mletého masa mix. „Je to výrobek z mletého masa. Už tohle může člověka trknout. Je to výrobek,“ zdůrazňuje.

„V tomto mletém mase je 33,2 procenta vepřového masa, pak 20 hovězího masa. A tím maso končí. A zbylých 50 procent je voda, tuk, pšeničná vláknina, vepřový protein, toho jsou tam dvě procenta,“ upřesňuje Vaněk.

Maso, ve kterém je až pětina vody, se prý také často prodává za takzvanou výhodnější cenu. Společnost Ahold, která v Česku provozuje prodejny Albert, tvrdí, že je všechno v souladu se zákonem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk v Ranním interview Radiožurnál

Navíc na všechny její prodejny trvale dohlíží Státní veterinární správa a potravinářská inspekce. Nezbývá tedy, jako často, než číst složení potravin. Škoda jen, že se to píše tak malými písmeny.

„Je naprostá pravda to, co říkají, že jejich maso je perfektně hygienicky baleno. To, že jsou v souladu se zákonem, kdy každý z výrobců nebo prodejců napíše miniaturním písmem masný výrobek nebo masný polotovar, i v tomhle má Albert pravdu. To, co já považuji za syčárnu, je, že to namíchají dohromady. Měli by to prodávat v oddělených regálech, to je celé,“ říká Roman Vaněk.

Lenka Jansová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme