Většina českých vín je maximálně ekologická

Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně pomáhá českým a moravským vinařům aplikovat vědecké postupy a poznatky do praxe. Nejnovější poznatky vědy a výzkumu v oblasti pěstitelství a zpracování vína prezentuje na konferenci ‚Odraz vědy a výzkumu ve vinohradnické a vinařské praxi,‘ kterou pro vinaře a vinohradníky pořádá v Lednici.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mikulovské vinice | Foto: Víno Mikulov

„Konference byla koncipována na základě požadavků vinařů. Aktuálně se tedy mluvilo o kvalitě hroznů, která souvisí i s klimatickými změnami, pěstování odrůdy sauvignon blanc a o ošetřování půdy na vinicích. Přednášejícími jsou domácí, ale hlavně zahraniční odborníci. Smyslem akce je totiž také seznamovat domácí vinaře a vinohradníky s trendy a poznatky v zahraničí,“ říká Pavel Paloušek ze Zahradnické fakulty Mendelovy Univerzity v Brně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vědecké konferenci v Lednici a nejnovějších trendech ve vinařství mluvil na Rádiu Česko Pavel Paloušek ze Zahradnické fakulty Mendelovy Univerzity v Brně.

„Současný trend ve vinařství je postaven na ekologizaci vinohradnictví. Přibývá biovinařů, většina vinohradníků ale pracuje v takzvané integrované produkci, kde chemické vstupy, které jdou do vinice, jsou vázány na prognózy a signalizaci chorob a škůdců a půdních rozbory. Tím se chemické vstupy minimalizují. Dá se říci že produkce hroznů a následně vína je v České republice maximálně ekologická,“ dodává Paloušek.

Jan Piroch, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme