Vinařům zachraňují úrodu parafinové svíce, v mrazivých nocích zvýší teplotu u rév až o tři stupně

Ve vinicích v okolí Nového Přerova na Břeclavsku ve středu v noci zapalovali speciální svíce. Žár ze stovek plechovek s parafínem a knotem má zvýšit teplotu v okolí keřů a zabránit tak mrazu v poškození úrody.

Břeclav Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plechovky s parafinem jsou od sebe vzdálené zhruba deset metrů. Vinohradník Petr Zajíc do nich nalévá benzin, který udrží oheň v průměru na sedm hodin, tak akorát přes noc, kdy jdou pracovníci vinohradu spát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž z vinohradu

„Na šesti hektarech máme přes 1200 svíček a při této hustotě svíček jsme schopni zvednout teplotu až o tři stupně,“ popisuje Petr Ptáček, ředitel nového vinařství z Drnholce na Břeclavsku.

Podle něj se z dlouhodobého hlediska ukázalo, že pálení parafinu na vinici je nejefektivnější způsob ochrany vinic před jarními ale i zimními mrazy.

„Když se zkombinují jednotlivé klimatické podmínky jako je absolutní jasno a nulové bezvětří, teplota klesá rapidně dolů a dokáže napáchat škody,“ vysvětluje Ptáček.

Zdali byla opatření úspěšná, zjistí vinaři až druhý den, jakmile se réva probudí a bude vidět, jestli nemá listy poškozené od mrazu.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme