Vláda schválila své programové prohlášení

Kabinet Mirka Topolánka po dílčích úpravách schválil své programové prohlášení. V úterý s ním požádá Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Dokument vychází z předvolebních priorit Občanské demokratické strany, do značné míry ale také kopíruje programové prohlášení trojkoaličního projektu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Klíčovými body programu jsou boj s korupcí, lepší hospodaření státu, změny v soudnictví, penzijní reforma nebo lepší čerpání peněz z evropských fondů.

před zasedáním vlády | Zdroj: ČTK

Topolánkův tým plánuje, že bude vládnout do konce června, kdy by se měly uskutečnit předčasné volby. Do té doby chce snížit počet poslanců o jednoho na 199 tak, aby se zamezilo opakovaní volebního patu. Pro nadcházející hlasování o důvěře ale nemá vláda zajištěnou potřebnou většinu hlasů. Sociální demokraté a komunisté opakovaně řekli, že s jejich podporou pravicový kabinet počítat nemůže. Lidovci a zelení s vyslovením důvěry zatím váhají.

"Jsou tam určitě dvě základní podmínky: požadavek na úpravu volebního zákona tak, aby byly posilovány jeho poměrné prvky, a veřejný slib, že po komunálních a senátních volbách nedojde k dohodě na velké koalici," uvedla poslankyně za Stranu zelených Kateřina Jacques.

Postup lidovců nastínil úřadující předseda strany Jan Kasal. "Nebudeme spolu s komunisty a sociálními demokraty hlasovat aktivně proti vládě Mirka Topolánka. Ten zbývající prostor si necháváme pro rozhodnutí, zda-li vyjádříme toleranci tím, že snížíme kvórum, nebo zvolíme nějaký jiný způsob."

Premiér Mirek Topolánek si ale myslí, že s mnoha body programového prohlášení jeho vlády by se mohla ztotožnit i ČSSD. "My chceme i v tom omezeném mandátu realizovat celou řadu programových priorit a nastartovat některé procesy a změny, na kterých podle nás je politická shoda v rámci celého politického spektra."

Vláda chce například zahájit práce na důchodové reformě, chystá účinnější boj proti korupci, zavazuje se nezavést na veřejných vysokých školách školné a nestavět další bloky elektrárny Temelín.

Ještě před úterním hlasováním chce Topolánek programové prohlášení obhajovat na klubech všech stran, vyjma komunistů. U ČSSD to ale podle šéfa frakce Michala Haška nebude mít jednoduché. "Výroky, které zaznívaly na adresu sociální demokracie z úst vrcholných činitelů ODS, jsou pro nás urážlivé. Myslíme si, že by bylo korektní, pokud pan premiér má zájem přijít na náš klub, aby se nejdříve za tyto výroky omluvil," řekl Hašek.

Marika Táborská, Renáta Prátová, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít