Ve věku 92 let zemřela herečka Vlasta Chramostová. Jako jedna z prvních podepsala Chartu 77

Ve věku nedožitých 93 let v neděli zemřela významná česká herečka Vlasta Chramostová. Byla jednou z nejvýraznějších osobností pražského Divadla na Vinohradech. Kromě herectví působila i v disentu a jako jedna z prvních podepsala Chartu 77. Nejvíc filmů natočila v 50. a 60. letech, například Spalovače mrtvol. Zprávu o jejím úmrtí pro Radiožurnál potvrdil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Fotogalerie Praha (Aktualizováno: 12:09 6. 10. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doménou Vlasty Chramostové bylo v 50. a 60. letech Divadlo na Vinohradech. Zahrála si Marii Stuartovnu, Roxanu nebo Annu Kareninu a i v rozhlase a ve filmu šla z role do role. Ovšem jak sama říkala, každý úspěch má i svůj rub.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vzpomínka na Vlastu Chramostovou

„Víte, celý život se odehrává v rámci prohraných vítězství a vítězných proher,“ říkávala.

Bolavými zlomy v životě Vlasty Chramostové byla bezesporu smrt malého syna a zákaz herecké práce za normalizace. Postoje z roku 1968 herečka neopustila, byla jednou z prvních signatářek Charty 77.

„Já jsem byla nejšťastnější v disentu dvacet let. Sice to byly nejkrutější časy, nesměla jsem hrát divadlo, nesměla jsem být veřejná osoba, ale byla jsem nejvíc v souladu sama se sebou,“ vzpomínala.

Výběr z filmografie Vlasty Chramostové

  • 1953 – Tajemství krve
  • 1963 - Až přijde kocour
  • 1965 – Bílá paní
  • 1968 – Spalovač mrtvol
  • 1998 – Je třeba zabít Sekala
  • 1999 – Kuře melancholik
  • 2003 – P.F. 77
  • 2007 – seriál Hraběnky

Ani v disentu se Vlasta Chramostová nevzdávala umělecké práce. Spolu s manželem Stanislavem Milotou pořádali soukromá představení bytového divadla, inscenovali třeba Mackbeta.

Sametová revoluce

V listopadu 1989 se pak Vlasta Chramostová stala jednou z tváří sametové revoluce. „Chřestěním klíčů se ještě člověk nezmění a měla jsem potřebu jedinou větu vykřiknout na Václavském náměstí v listopadu z balkónu a to jsem si vzpomněla na pana profesora Patočku, který říkal: Kde se mění dějiny? Uvnitř každého jednotlivce,“ vzpomínala na rok 1989.

V roce 1992 pak následoval i herecký comeback a to přímo na jevišti Národního divadla.

Vlasta Chramostová hrála v desítkách filmů, třeba Spalovače mrtvol, Je třeba zabít Sekala nebo P.F. 77. Naposledy se před kamerou objevila ve filmovém zpracování Odcházení, pod režijní taktovkou Václava Havla.

V roce 2015 byla uvedena do Síně slávy Národního divadla.

Zpráva, kterou přijímáme s velkým smutkem a lítostí: ve věku 92 let zemřela paní Vlasta Chramostová. Skvělá divadelní a filmová herečka, jedna z prvních signatářek Charty 77, odvážná žena, vzácný člověk. Odpočívejte v pokoji...

10:13 – 06. 10. 2019

30 244

dok, jht Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme