Vybrané lahůdky v prvotřídních restauracích nabídne Grand restaurant festival

Vepřovou panenku v houbové krustě, bílá husí játra na opilých jablíčkách s calvadosem nebo třeba nadýchané ořechové noky v ostružinové omáčce. Tyto a desítky dalších lahůdek budou servírovat špičkoví šéfkuchaři na Grand restaurant festivalu. Jeho třetí ročník začne v neděli a potrvá do 15. února. Zapojí se do něj 63 restaurací ve 20 městech po celé republice.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jídlo jako artefakt v dokonalé barevné, tvarové i chuťové harmonii | Foto: Boscolo Etoile Academy

Stále populárnější akci pořádá známý milovník dobrého jídla Pavel Maurer pod heslem Vzneste se do gastronomického nebe.

„Samozřejmě takové poetické vyjádření té naší touhy dát obyčejným občanům dotknout se vysoké astronomie,“ říká Maurer. Do projektu proto vybírá vždy nadprůměrné podniky, i ty nejdražší, ze stovky nejlepších v zemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

O festivalu mluvila v Dopoledním Radiožurnálu redaktorka Pavla Dluhoschová

„Restaurace určitě nejsou v perspektivě běžných občanů, že je budou navštěvovat, a budou tam chodit na jídlo. Ale chtěli by to zkusit. Každý by to chtěl zkusit – langustu, dančí 12 hodin připravované na víně, lobstra, krevety na česneku. Jsou to vlastně věci, které bychom si jako Češi, byť jsme konzervativní, taky chtěli zkusit.“

Festival má být podle Maurera přiblížením vysoké gastronomie normálnímu životu. Za ceny od 200 do 600 korun mohou návštěvníci povečeřet třeba v pražském Alcronu nebo v luxusním zámeckém hotelu Chateau Mcely.

Na příznivce festivalu se těší i Pavel Sapík, z Terasy U Zlaté Studně. Šéfkuchař nejlépe hodnocené restaurace loňského roku připraví tříchodové menu.

„Studený předkrm jsme udělali mousse z uzeného úhoře doplněný s carpacciem z červené řepy a křepelčím vajíčkem, trochu créme freiche, takového nakyslého, aby to doplnilo. Potom je hlavní chod, to je tradiční česká svíčková a potom máme dezert, to jsou domácí povidlové tašky s ořechy, máslem a zakysanou smetanou,“ vyjmenovává Pavel Sapík.

Pokud už se vám sbíhají sliny a sedíte právě u počítače, stačí jen kliknout na stránku Grandrestaurantfestival.cz.

Najdete na ní nabídku všech 63 restaurací. K návštěvě se stačí on-line zaregistrovat. A neváhejte. Přihlásilo se už na 10 tisíc zájemců. A to ještě festival ani nezačal.


Pavla Dluhoschová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme