Výrobci lihovin i obchodníci věří v rychlý návrat trhu do normálního stavu

Obchodníci s tvrdým alkoholem a jeho výrobci vítají blížící se konec částečné prohibice, který dnes potvrdí ministr zdravotnictví Leoš Heger. Věří, že se trh rychle vrátí do normální stavu. K opatření vlády ale mají malé připomínky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol

Alkohol | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Vláda přijala k uvolnění trhu několik opatření, například nové kolky a rodné listy lihovin. Bez toho se může prodávat jen tvrdý alkohol vyrobený před rokem 2012.

Prezident Potravinářské komory Miroslav Toman věří, že se trh s lihovinami brzy vrátí k normálu. Potravinářská komora i výrobci a dovozci lihovin opatření vlády respektují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si část brífinku zástupců Potravinářské komory, Unie výrobců a dovozců lihovin a Svazu obchodu a cestovního ruchu

„Jsme rádi, že končí částečná prohibice a trh se vrátí do normální stavu. Plně ho respektujeme, ale máme i několik připomínek. První věc je, že při vyhlášení takzvaného rodného listu to bude velmi administrativně náročné, ale respektujeme to, protože pro seriózní výrobce to nebude zásadní problém,“ říká Toman.

U alkoholu, který byl vyrobený letos, by jeho prodejci měli doložit takzvaný rodný list, tedy původ lihu. Budou na to mít 60denní lhůtu. „Co se týká délky toho přechodného období, my jsme navrhovali, aby období bylo kratší, ale i toto respektujeme,“ podotýká Toman.

Podnikatelé konec prohibice vítají. Některá opatření ale kritizují

Číst článek

Alkohol, který byl vyroben dříve než 1. ledna 2012, se může vrátit na trh bez rodného listu i jakýchkoli dalších opatření. „My jsme prosazovali to období delší, bavili jsme se i o červnu, červenci,“ popisuje Toman.

Zástupci Potravinářské komory, Unie výrobců a dovozců lihovin a Svazu obchodu a cestovního ruchu se k opatření vlády vyjádřili na společné tiskové konferenci. Znovu upozornili, že současná situace je výsledkem fungování černého trhu, nikoli chybou seriózních výrobců a prodejců alkoholu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Ozvěn dne na Radiožurnálu byli Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu, Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR a náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka upozorňuje, že na části lahví tvrdého alkoholu není datum výroby. Bude tak obtížné rozlišit lihoviny vyrobené před rokem 2012.

"Odhadujeme, že u asi 10 procent lihovin se nedobereme data výroby, protože lihovina nepodléhá záručním lhůtám. Značení data výroby je trochu složitější a u některých výrobků to datum prostě není zjistitelné. Budeme o tom ještě jednat, ale můj soukromý názor je, že tyto lihoviny spadnou do toho řešení prostřednictvím rodných listů," myslí si Juračka.

Doložit původ staršího alkoholu ale podle něj pro většinu obchodníků problém nebude: "Projeví se oboustranný zájem jak výrobce, tak obchodníka, rychle uvést na trh nové výrobky s červeným kolkem. Vzájemná spolupráce je předem předurčena a výsledky budou jistě pozitivní."

Tvrdý alkohol míří do obchodů i barů, Becherovka spustila výrobu

Číst článek

I po uvolnění prohibice bude prodej lihovin téměř jistě ještě nějakou dobu částečně omezený. "Nepředpokládám, že by dnešním dnem byly ihned obnoveny dodávky ze strany výrobců lihovin. Restaurace a bary ale mohou využít tu starou zásobu. Myslím si, že to je kompromisní řešení, jsme za něj rádi, protože staré zásoby jsou použitelné do oběhu okamžitě," říká Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky.

Ve skladech restaurací a dalších gastronomických zařízení jsou v tuto chvíli asi čtyři miliony litrů tvrdého alkoholu.

Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme