Za nevyhovující masné výrobky loni rozdali inspektoři pokuty za miliony korun

Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla loni stovky kontrol masných výrobků. Kontroloři objevili řadu nedostatků. Kromě chyb na obalech třeba i zdraví škodlivé zboží.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kuřecí stehna na pánvi | Foto: Petr Vidomus

Kuřecí řízek, který zapáchá, nebo ryba s padesátiprocentním podílem vody. I takové zboží lidé najdou v regálech obchodů. Na klamání zákazníků narážejí pracovníci potravinářské inspekce stále častěji. Při kontrolách objevují navíc i nebezpečné výrobky - třeba uzeninu s kousky kovu.

„Setkala jsem se s masem koupeným v obchodu, že bylo zkažené,“ říká žena. „Speciálně kuřecí maso je, myslím, problém,“ doplňuje ji druhá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla loni stovky kontrol masných výrobků, informuje Zuzana Švejdová

„Maso při nákupu prohlížím a v prvé řadě hledám, kdo ho vyrábí,“ popisuje muž, jak se při nákupu snaží vyhnout špatnému zboží.

I tak si ale řada spotřebitelů denně přinese domů zkažené výrobky.

Nejčastějšími prohřešky je nižší hmotnost, méně masa, než je uvedené na etiketě, nebo třeba prošlé datum trvanlivosti. Na pultech prodejen se ale objevuje i zdraví škodlivé zboží.

„Příkladem může být nález nebezpečných látek. Měli jsme tu kadmium v sardinkách. Samozřejmě jsme okamžitě nařídili, aby byl výrobek z tržní sítě stažen,“ potvrzuje mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Nejhůře dopadl Moravskoslezský kraj a Praha

Nejvíc pochybení - skoro čtyři stovky - našli kontroloři loni v Moravskoslezském kraji a v Praze.

„Provádíme za rok řádově stovky těch kontrol. Při cílených kontrolách zaměřených na masné výrobky je zjišťována závada zhruba u 15 procent kontrol,“ dodává Petr Pejchal.

Obchody často svalují pochybení na výrobce. Jenže podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavla Kopřivy za kvalitu zboží zodpovídá prodejce.

„Za bezpečnost a jakost potraviny zodpovídá vždy ten, kdo ji v aktuální okamžik uvádí do oběhu. Ve fázi maloobchodního prodeje je to právě prodejce.“

Za nepoctivé nebo zkažené výrobky loni udělila Inspekce pokuty za skoro 100 milionů korun - to je zhruba o 35 milionů víc než rok před tím.

Kde přesně kontroly odhalily nekvalitní výrobky, zmapovali datoví žurnalisté Českého rozhlasu.

mkp, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme