Začíná fungovat pohostinský certifikát nazvaný Czech Specials
Nové měřítko kvality českých restaurací a zároveň originální projekt na podporu tradiční české kuchyně zavádí Asociace hotelů a restaurací. Spolu s Asociací cukrářů a kuchařů a agenturou CzechTourism začala vydávat certifikát nazvaný Czech Specials. Tento certifikát potvrzuje, že podnik vaří typicky českou kuchyni a také speciality kraje, ve kterém se nachází.
Během letošního léta již bylo několik prvních certifikátů Czech Specials uděleno, v těchto dnech projekt vrcholí a rozšiřuje se do dalších krajů České republiky. Jako další certifikát získává například restaurace Pivovarský dvůr v Plzni.
Václav Stárka, generální sekretář Asociace hotelů a restaurací České republiky, řekl že důvodem zavedení certifikátu je zvýraznit zajímavost Česka v oblasti gastronomie. A také nastavit jasná kritéria pro pohostinská zařízení, například vyúčtování pouze formou účtenky, nikoli papírku s ručně psanou cifrou.
Jako příklad krajové speciality uvedl Václav Stárka známou severočeskou turistickou oblast České Švýcarsko, kde se kvůli změnám státní příslušnosti v historii prosadila i saská jídla, ačkoli dnes Sasko patří do Německa.
Přečtěte si také:
Hygienici se zaměřili na stánky s občerstvením. A objevili nedostatky
České hotely kvůli krizi zlevňují
České hotely šly s cenami dolů, ubývají jim klienti
Vláda schválila přesun restaurací či kadeřníků do nižší sazby DPH
Česko představuje v Bruselu svá turistická lákadla