Zaměstnanci Hypernovy podle soudu zkažené maso neprodávali
Soud už pošesté zprostil obvinění trojici bývalých zaměstnanců Hypernovy v Nových Butovicích. Obžaloba je vinila z toho, že prodávali zkažené maso. Dá se čekat, že se státní zástupce znovu odvolá. Zatím si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.
Odvolací soud zatím všechny rozsudky v této věci pokaždé zrušil.
Případ se vleče od roku 2005. Upozornil na něj jeden z řezníků pražského obchodu Jaroslav Strnad, který natočil maso v Hypernově skrytou kamerou. Jeho svědectví o přelepování štítků na zkaženém zboží pak potvrdily i další zaměstnankyně.
Obhajoba ovšem poukazovala na to, že korunní svědek měl problémy s alkoholem a je proto nevěrohodný. Zpochybnila i záběry s nazelenalou barvou masa. Podle znaleckého posudku, který nechali advokáti vypracovat, může být totiž barevná odchylka způsobená nekvalitní čočkou kamery.
Odvolací soud ovšem tento závěr odmítl. Video podle něj věrně dokládá poměry v pražské prodejně.
Jak správně nakupovat maso
Pokud je maso zabalené v igelitu, i odborník má potíže určit, zda je kvalitní. Za špatné maso ovšem nemůžou tradiční čeští chovatelé, ale konkrétní prodejny.
„Je důležité, aby lidé, kteří se o maso starají, dodržovali základní principy hygieny, hlavně chlazení. To už je o systému, který má podnik nastavený," uvedl řezník František Kšána.
Zákazník má podle něj maso po nákupu rozbalit a přivonět si k němu. Nezávadnost masa se totiž nejlépe pozná po čichu a ani tolik nezáleží na barvě. Barva se liší podle toho, jak bylo zvíře zabito a zda bylo maso následně skladováno v ochranné atmosféře, nebo nikoliv.
Pozor by si zákazníci měli dát také na dovážené maso. Jiné země totiž nemají tak přísný veterinární systém jako Česká republika. Někdy je ovšem i maso ze zahraniční označováno jako původem domácí.