Zaostáváme ve spotřebě ryb a luštěnin, ukazuje průzkum. Inspirujme se středomořskou kuchyní

Češi jedí málo luštěnin a ryb. Ve spotřebě těchto potravin tak zaostávají za Evropou. Vyplývá to z analýzy Fóra zdravé výživy, které se zaměřilo na jídelníčky českých domácností. Podrobnější výsledky zveřejní ve čtvrtek. Například v jižní Evropě lidé snědí o polovinu víc luštěnin než v Česku. Podle nutriční specialistky Věry Boháčové se ale situace zlepšuje.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Candát, mořské ryby, jídlo, vaření, filet, maso, brambory | Foto: Andrea Zahradníková

„Za posledních dvacet let se zvýšila konzumace ovoce a zeleniny, preferujeme kvalitní tuky rostlinného původu, ale stále je co dohánět. Možná se trošku bojíme experimentovat, možná nejsme až tak kulinárně zdatní,“ říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka a koordinátorka Fóra zdravé výživy.

Podle Boháčové by se Češi mohli inspirovat středomořskou kuchyní. Právě ta se vyznačuje používáním velkého množství ryb, zeleniny a již zmíněných kvalitních rostlinných tuků.

Andrea Kubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru