Zápach jako po zkaženém ovoci. Brněnská slévárna má na popud kraje omezit emisní limity

Výpary z brněnské slévárny Heunisch obtěžují obyvatele okolních čtvrtí. Jihomoravský kraj je chce omezit pomocí nových emisních limitů. Stanoví proto podmínky integrovaného povolení pro její provoz. Rozhodnutí chce kraj vydat do konce dubna.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slévárna Heunisch, areál firmy v Brně-Líšni

Slévárna Heunisch, areál firmy v Brně-Líšni | Foto: Ludmila Opltová | Zdroj: Český rozhlas

Nové limity navrhl odborný posudek, který si kraj nechal zpracovat. Vztahují se na deset chemických látek, které firma prokazatelně používá a pro které existuje takzvaný čichový práh. Dosud pro ně žádné limity neexistovaly.

Nepříjemné pachy cítíme dřív než vůně. Byly totiž zásadní pro přežití a platí to i dnes

Číst článek

„Je to velmi rozličná skupina látek... část z nich je nebezpečná, část je zdraví neškodná, ale ten pachový vjem je po amoniaku, po zkaženém ovoci,“ vysvětluje Tomáš Helán z krajského odboru životního prostředí.

Firma má 15 dní na to, aby se k navrženým opatřením vyjádřila. Slévárna v lednu provedla opravy vzduchotechniky a 17. února si nechala změřit emise na výduších. Výsledky ale dosud nezveřejnila. „Rádi bychom nejdříve z tohoto našeho měření vyvodili závěry a poté budeme informovat o výsledcích,“ říká mluvčí firmy Kateřina Svobodová.

„Předpokládáme, že pokud by uvedené měření prokázalo plánované efekty, tak by bylo slévárnou neprodleně zveřejněné,“ komentovala mluvčí hejtmanství Markéta Chumchalová.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme