Zemědělci měli loni nejvíc přesčasů a jedny z nejnižších platů

České zemědělství se nachází v začarovaném kruhu – lidí v něm zaměstnaných ubývá a na ostatní tak dopadá víc práce. Podle posledních statistik měli zemědělci loni opět nejvíc přesčasů ze všech profesí a výše jejich platů byla ve spodní části žebříčku. Z oboru proto lidé dlouhodobě odcházejí a zemědělství drží nad vodou jen ti, pro které se jedná o srdeční záležitost.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kravín v Šitbořicích na Břeclavsku | Foto: Vlasta Gajdošíková

V kolébce chovu českého strakatého skotu, v Radešínské Svratce, měli ještě před dvaceti lety 350 zaměstnanců. Dnes jich je jen 75, podnik se přitom dále rozrůstá. Rozloha půdy, o kterou se zaměstnanci starají, se zvětšila o 800 hektarů.

„Sáhli jsme si tak trošku na dno a museli jsme se donutit a přinutit všechny naše zaměstnance, aby jeli tedy úplně na doraz, což se samozřejmě projevuje na jejich únavě a podobně. Zatížení je velké, takže to není vůbec jednoduché,“ uvědomuje si neradostnou situaci šéf farmy Roman Šustáček.

Jednou z nejnáročnějších činností v celém podniku je práce v dojírně. Zaměstnanci tam začínají už ve tři hodiny ráno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Daniel Burda se podíval do zemědělského podniku v Radešínské Svratce

Také dojička Pavla, která na farmě pracuje už dvacet let, si všimla, jak ubývá lidí a přibývá práce. Odejít ale nechce.

„Od mládí jsem u zemědělství, no tak pracuji až do důchodu u zemědělství, kam bych šla. Mně se to líbí. Kdyby mě to nebavilo, tak tady snad nejsem,“ směje se.

Pracovníci v Radešínské Svratce přitom mají jedenáct hodin přesčasu a zemědělské platy. Někteří z nich by ovšem jinou práci v okolí našli jen těžko.

Otázka, jak zaměstnance v zemědělství náležitě odměnit za jejich pracovní nasazení, je poměrně složitá. Klíč je zřejmě třeba hledat hlavně ve zvyšování konkurenceschopnosti českého zemědělství v Evropě.

Farmáři ale také chtějí změnit zákony – třeba tak, aby podniky mohly lépe pracovat s přesčasy. Lidé totiž chápou, že pracovní doba se na farmě mění podle momentální potřeby.

„Především v létě aby měli možnost zaměstnat lidi možná nad stabilní časový rámec a naopak v zimě potom třeba aby měli volněji. Musejí to nějak řešit finančně a přes ty hodiny a to dneska je velký problém,“ dodává Šustáček.

Daniel Burda, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme