Hovězí z problematických polských jatek vydávaly pražské luxusní restaurace za argentinské, říká ministr Toman

Restaurace, které odebíraly v Praze hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) to ve středu řekl na sněmovním zemědělském výboru. Dodal, že pokud by se v polském hovězím našly zbytky veterinárních léčiv, přijme stát mimořádná veterinární opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 12:15 6. 2. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polské hovězí (ilustrační foto)

Ze zhruba 300 kilogramů hovězího z problematických polských jatek, které se dostalo do České republiky, se 137 kilogramů prodalo. Ilustrační foto | Foto: Matej Leskovsek | Zdroj: Reuters

„Chci vás ubezpečit, že to nešlo do žádných low-costových restaurací, byly to luxusní restaurace, speciálně v Praze. Braly to restaurace, které pak vydávají polské maso za argentinské, aby mohly prodávat za 1000 korun porci,“ řekl poslancům.

Konkrétní podniky nechtěl Toman uvádět, jsou ale podle něj nazývané asijsky. „A tím nemyslím čínské restaurace,“ upozornil.

Toman: V pražské restauraci U Moťáka zlikvidovali maso z Polska. ‚K zákazníkům se nedostalo,‘ reaguje podnik

Číst článek

Podle mluvčího ministerstva Vojtěcha Bílého dotčené restaurace nyní kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa pro podezření z klamání spotřebitelů. „Prioritní je pro pana ministra ochrana spotřebitele v České republice a nelze mít žádné pochybnosti, zda není porušován zákon,“ dodal mluvčí.

Veterináři v polském hovězím z problematických jatek, které bylo přivezeno do Prahy, nezjistili zbytky léčiv. Maso bylo v pořádku i vzhledově, ale zatím nejsou hotové testy na salmonelu, jak v úterý sdělil Petr Majer ze Státní veterinární správy.

Nejspíš tak bylo v pořádku i 56 kilogramů masa, které odebraly právě pražské restaurace, neboť šlo o stejnou zásilku.

Zatím veterináři od 28. ledna do pondělí odebrali skoro 80 vzorků zásilek polského hovězího. Vyšetřili zatím třetinu, všechny vzorky byly v pořádku.

Toman polským kontrolám nevěří

Ze zhruba 300 kilogramů hovězího masa z problematických polských jatek, které se dostalo do České republiky, se 137 kilogramů prodalo spotřebitelům nebo restauracím. Na polských jatkách se údajně porážely nemocné krávy.

Ministr Toman v pátek prohlásil, že nevěří polskému systému veterinární kontroly, protože se informace od něj postupně měnily. Občany vyzval, aby se polskému hovězímu vyhýbali a dali přednost české produkci.

Polovina hovězího z Polska se dostala k českým spotřebitelům ve Varnsdorfu či v Kostelci nad Labem

Číst článek

Česko podle něho případně zavede mimořádná veterinární opatření – jimiž by se omezil obchod, aby se polské hovězí maso do tuzemska nedostávalo – až po konzultaci s Evropskou komisí.

Při případném zákazu by podle Tomana bylo třeba postupovat s ostatními evropskými státy jednotně, aby se problematické maso z Polska nedostalo do Česka přes jiné unijní země. Sám tedy v plánu zákaz dovozu polského hovězího masa nechystá, a to i přes to, že ho k tomu jeden ze členů výboru vyzýval.

Ministr totiž zatím nemá v ruce dostatek důkazů, aby mohl konat. Kontroly totiž ještě neprokázaly, že by maso bylo závadné, že by třeba obsahovalo antibiotika nebo jiná léčiva.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Viditelně zkažené části masa se odřezávaly a vyhazovaly. Zbytek putoval do obchodů

Jatka už byla uzavřena. Na trh se dostalo asi 9,5 tuny masa, z toho třetina do zemí Evropské unie, napsala agentura DPA. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují.

tch, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme