Značkové kávy v českých obchodech jsou zdravotně nezávadné, zjistili chemici

Pití kávy pro mnoho lidí představuje důležitou část dne. Pro někoho je to relaxace, pro jiného zase třeba budíček. Obliba kávy roste, i přestože se neustále diskutuje o vhodnosti tohoto nápoje. Množství škodlivých látek v kávě zkoumali také odborníci z VŠCHT v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Káva

Káva | Foto: Standa Soukup

Kávou se zabývá řada výzkumných pracovišť na celém světě, o účincích kávy byly napsaly řady publikací. Zatím se ale nedošlo k jednoznačnému závěru, zda je káva zdraví škodlivá, či naopak prospěšná.

Studii o kávě provedla také Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Analyzovala čtyři náhodně vybrané vzorky značkové kávy. Chemici kromě kofeinu, který obsahuje každá káva, sledovali obsah dvou potenciálně nebezpečných látek, furanu a karcinogenního akrylamidu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vysoká škola chemicko-technologická provedla studii o kávě. Podrobnosti zjišťovala reportérka Květa Moravcová

Z výsledků rozborů vyplývá, že všechny zkoumané kávy jsou zdravotně nezávadné. Obě látky v nich nepřekročily normy EU. Informace o množství těchto látek však zákazník na obalu kávy nenajde.

Obecně ale platí, že akrylamidu je méně v kávě, která se praží delší dobu. U furanu zase platí to, že z kávy postupně vyprchává. Znamená to tedy, že čím chladnější káva, tím méně furanu.

Květa Moravcová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme