Značkové kávy v českých obchodech jsou zdravotně nezávadné, zjistili chemici
Pití kávy pro mnoho lidí představuje důležitou část dne. Pro někoho je to relaxace, pro jiného zase třeba budíček. Obliba kávy roste, i přestože se neustále diskutuje o vhodnosti tohoto nápoje. Množství škodlivých látek v kávě zkoumali také odborníci z VŠCHT v Praze.
Kávou se zabývá řada výzkumných pracovišť na celém světě, o účincích kávy byly napsaly řady publikací. Zatím se ale nedošlo k jednoznačnému závěru, zda je káva zdraví škodlivá, či naopak prospěšná.
Studii o kávě provedla také Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Analyzovala čtyři náhodně vybrané vzorky značkové kávy. Chemici kromě kofeinu, který obsahuje každá káva, sledovali obsah dvou potenciálně nebezpečných látek, furanu a karcinogenního akrylamidu.
Vysoká škola chemicko-technologická provedla studii o kávě. Podrobnosti zjišťovala reportérka Květa Moravcová
Z výsledků rozborů vyplývá, že všechny zkoumané kávy jsou zdravotně nezávadné. Obě látky v nich nepřekročily normy EU. Informace o množství těchto látek však zákazník na obalu kávy nenajde.
Obecně ale platí, že akrylamidu je méně v kávě, která se praží delší dobu. U furanu zase platí to, že z kávy postupně vyprchává. Znamená to tedy, že čím chladnější káva, tím méně furanu.