Zpracovatelé masa odmítají, že by v separátu byly pařáty nebo peří

Čeští zpracovatelé masa vyvracejí mýty o obsahu masných separátů. Jednoznačně odmítají, že by v takzvaně strojově odděleném mase byly pařáty, zobáky, kůže nebo dokonce peří zabitých zvířat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchod s masem - ilustrační foto

Obchod s masem - ilustrační foto | Foto: Ladislav Bába

„Je to nesmysl z toho důvodu, že tyto části se oddělují na začátku jateční linky. Skelet vzniká až na další části výrobního procesu bourání, kde se oddělují prsa, stehna, křídla, krky a zbude skutečně jenom ten skelet. A zároveň legislativa striktně stanovuje, že žádné z těchto součástí se tam nesmí přidávat,“ vysvětluje ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina.

Jeho slova potvrdili také Josef Duben ze Státní veterinární správy a Ladislav Steinhauser z Ústavu hygieny a technologie masa.

Separát obsahuje kousky masa, tedy svalu, a pojivovou tkáň, což je vazivo a chrupavčitá a kostní tříšť. Separát vzniká drcením těchto složek pod různě vysokým tlakem a protlačováním vzniklé směsi přes síta, na kterých ulpívají větší části kostí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Květa Moravcová informuje o složení drůbežího separátu

Separát ovšem nelze označit jako maso. Je to směs, která kromě masa obsahuje také pojivovou tkáň. Výživová hodnota separátu přesto není zanedbatelná a do jisté míry je možné srovnávat ji s masem.

Zákon však separát za maso nepovažuje, což se projevuje nižší cenou. Separát se proto používá při výrobě měkkých salámů nebo párků. V trvanlivých salámech naopak být nesmí.

Zpracovatelé masa i nezávislí odborníci navíc říkají, že při výrobě uzenin je lepší používat právě separát než rostlinné náhražky.

Informace, že výrobek obsahuje separát, musí být vyznačena na obalu. Je možné ji zjistit ze složení výrobku.

Květa Moravcová, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme