Zpracovatelé masa si připomeneou významné jubileum
Průměrný Čech sní za rok pětaosmdesát kilo masa. Také o tom, kolik se ho v Česku spotřebuje, bude dnešní Mezinárodní konference Českého svazu zpracovatelů masa.
Průměrný Čech sní přes čtyřicet kilo vepřového, pětadvacet kilo drůbežího a deset hovězího. Zbytek jsou ryby a zvěřina.
„Spotřeba se u nás v posledních letech ustálila a nemyslím si, že by se to mělo v blízké budoucnosti měnit. Těžko říct, zda je to dobře, či ne. Jsou státy v Evropské unii, kde je spotřeba masa výrazně vyšší, ale i takové, kde je výrazně nižší,“ uvedl ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina.
Konference má také připomenout letošní jubileum - 700 let od udělení privilegií řeznickému cechu v Čechách králem Janem Lucemburským.