Ukrajinské úřady evidují zhruba 7200 pohřešovaných vojáků. Velká část z nich je naživu, ale v zajetí

Na Ukrajině se pohřešuje přibližně 7200 vojáků, velká část z nich upadla do zajetí a žije. Serveru Suspilne to v pondělí řekl zmocněnec pro pohřešované osoby Oleh Kotenko. Ukrajinské úřady nezveřejňují celkové ztráty ukrajinských vojáků, kteří brání zemi před ruskou invazí, ani počty zajatých vojáků, poznamenal web Ukrajinska pravda.

Tento článek je více než rok starý.

Kyjev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voják ukrajinské armády

Voják ukrajinské armády | Zdroj: Reuters

„Pokud hovoříme o armádě, musíme pochopit, kdo armáda je. Jsou tady ukrajinské ozbrojené síly, národní garda, pohraničníci, (tajná služba) SBU – jsou to různé instituce. Nejsou v počtech, které uvádí ukrajinské ozbrojené síly,“ uvedl Kotenko.

„Ukrajinské ozbrojené síly informují o 2000 nezvěstných vojácích. V našem call centru evidují přibližně 7200 lidí,“ dodal.

Kreml označil Američany zajaté na Ukrajině za žoldnéře, Ženevská úmluva na ně prý neplatí

Číst článek

Například pluk Azov, jenž bránil jihoukrajinské město Mariupol a tamní železárny a ocelárny Azovstal, je součástí ukrajinské Národní gardy. Také on má ve svých řadách pohřešované vojáky. „Poté, co opustili Azovstal, nekontaktovali příbuzné,“ přiblížil zmocněnec.

Pohřešovaná je i řada bojovníků 36. brigády námořní pěchoty, která se nacházela v mariupolském hutním závodu. Ukrajinské úřady podle Kotenka vědí, že mnozí skončili v zajetí v Rusku, ale neznají přesný počet zajatců a nejsou s nimi v kontaktu. „Jsou proto považováni za pohřešované,“ sdělil Kotenko.

Server Ukrajinska pravda připomněl, že ruské ministerstvo obrany na konci června sdělilo, že ruská strana drží v zajetí přes 6000 ukrajinských vojáků. Například v květnu Rusové zajali přes 2400 bojovníků, kteří chránili Azovstal, což Kyjev později potvrdil.

Obě strany konfliktu provedly už také několik výměn zajatců. Podle informací britského serveru Independent ze začátku června drželi Ukrajinci kolem 550 zajatých Rusů. Ukrajinské úřady navíc viní Rusko ze zadržování civilistů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme