Atkinsonova dieta likviduje americké pekárny
Světově známá Atkinsonova dieta likviduje pekárny ve Spojených státech. Američané bojující s nadváhou si totiž dietu, která dovoluje jíst maso, ale zakazuje konzumovat chleba a sladké, oblíbili. Obchodníci s pečivem si zase stěžují, že jim klesají zisky. Agresivní kampaň v médiích přilákala za poslední tři roky 25 miliónů nových příznivců diety, která zakazuje sacharidy. Obchody tak objednávají méně chleba, protože regály zaplňují produkty z Atkinsonovy dílny.
Velké společnosti rychle zareagovaly a přišly na trh s potravinami, které obsahují malé množství uhlohydrátů včetně výrobců piva a čokolády, ale pekaři se děsí. Skoro 40 procent Američanů odmítá jíst chleba, anebo jeho denní dávky snižuje. Největšímu americkému výrobci pečivu klesly loni zisky o 2 procenta. Přesto se řada expertů na stravování domnívá, že chleba, který náš jídelníček obohacuje už 6 tisíc let, nadobro z našich stolů nikdy nezmizí.