Belgická vánoční pochoutka se jmenuje polínko

Buche de Noël neboli vánoční polínko. To je pochoutka, po které se každoročně shánějí hospodyňky v Belgii. Tato sladkost totiž na tamním svátečním stole nesmí chybět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Buche de Noël, belgický zákusek

Buche de Noël, belgický zákusek | Foto: Pavel Novák

Dlouhé fronty se proto ještě celý Štědrý den táhnou před cukrárnami v Belgii. Objednávka je skoro vždy stejná: Buche se Noël, tedy vánoční polínko. Sladká, zmrzlinová, nebo krémová roláda ve stavu rozpůleného polena často se stylizovanými suky po větvích. Je tradiční vánoční sladkostí jak pro frankofonní Valony tak pro Vlámy.

Buche de Noël se nepřipravuje doma. K tradici patří, že se jeho výroba svěřuje odborníkům - cukrářům. Proto si rodiny svou studenou okrasu vánočního stolu objednávají buď v jim nejbližších nebo ve vyhlášených cukrárnách.

Jednou takovou v Bruselu je cukrárna Au Vatel na náměstí Jourdan. Její majitel Vanex Walter před vánoci vyrobí pět tisíc polínek různých velikostí a náplní: "Dělají se z čehokoli sladkého. Ze sušenek, šlehačky, čokoládové pěny, máslového krému. Cokoli, co najdete v cukrárně se může použít na vánoční polínko." Cukrárna pana Waltera vyrábí i obří polena. Největší, které kdy vyrobil, bylo pro třicet osob: "Nejdelší, jaké dnes děláme a které si dokáže jeden člověk odnést domů, měří 60 centimetrů." Formy vánočních polen jsou různorodé. Svoje o tom ví i zaměstnanec pana Waltera, český cukrář Ondřej Špička z Mohelnice.

"Někdo to dělá ve skutečnosti, že to vypadá jako dřevo. Záleží na cukrárně, jaký pro to zvolí design. Jako náplň se hodně používá šlehačka, různě ochucená. Povrch může být politý čokoládovou polevou nebo různými krémy. Povrch vytvoří forma, ve které to děláte. Když se to zchladí, už to svou formu drží."

Buche de Noël se po vytažení z lednice dělí mezi členy rodiny u stolu. Podle pana Vanexe Waltera je ten správný moment pro rozkrojení půlnoc 25. prosince. Když rodina sedí kolem stolu a při podávání buche si všichni vzájemně přejí: Joyeux Noël, Prettige Kerstdagen.

Pavel Novák, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme