Bobó, acarajé i netradiční druhy piva. Festival Rio Gastronomia nabízí i víc

V Riu de Janeiru je tento měsíc velký festival jídla a pití Rio Gastronomia. Jsou do něj zapojené čtyři stovky restaurací a nabízejí speciální pokrmy v menu a také mnohdy za zvýhodněné ceny. Tento i příští víkend je navíc speciální akce s přednáškami i minirestauracemi. A očekává se, že přiláká několik desítek tisíc návštěvníků.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

I kousek Francie v Riu najdete. Tady dělají palačinky. Slané i sladké | Foto: David Koubek

Rodiče se dvěma dcerami si u stánku vybrali hustou polévku bobó s krevetami. To je jedno z jídel kuchyně státu Bahía, která je hlavně známá právě acarajé – smaženou koulí z fazolového těsta plněnou kořeněnou pastou a krevetami.

Reportér se ptá maminky Taís, jestli není trochu zapomínané mezi všemi steaky, hamburgery, palačinkami a sendviči. Odpovídá, že prý ne. Každá dobrá restaurace acarajé a jídlo z Bahíe má.

Přes poněkud zvláštní a hodně výraznou chuť si ho dávají rády i dcery. Luisa jen říká, že si vybírá z téhle Afrikou ovlivněné kuchyně méně kořeněná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brazilci milují dobré jídlo, přesvědčil se na festivalu Rio gastronomia zpravodaj Českého rozhlasu David Koubek

Tatínek José mezitím zpravodaje Českého rozhlasu pobízí, ať se víc ptá děvčat, že jim zatím vše sní. A pak jen vzpomíná, jak v Praze na Václavském náměstí chodil od stánku ke stánku – nemohl odolat klobásám. A Česko má spojené také s pečeným uzeným kolenem.

Domácí pivovary jsou v módě i v Brazílii

Fernando, který drží láhev – jeden ze čtyř velmi rozdílných druhů piva této značky –říká, že v obchodě nebo v restauraci těžko shání pivo. Už si prý zvykli na jiná než ta běžně dostupná v Brazílii.

Vznikají ale podle něj minipivovary, které se kvalitou dají srovnat s dováženými – hlavně německými.

Jeho manželka Cristiane dodává, že piva velkých značek už nepijí. Dnes raději ochutnávají malé, takzvané domácí pivovary. Zrovna včera byli v hospodě se 24 čepy. A zkoušeli prý hodně.

A jak to je v Brazílii s pivem a ženami? Většinou mají rády tmavé. Cristiane prý je pravý opak, vůči tmavému pivu má předsudky a dává si světlé. Tmavé za ni zkouší manžel.

Jejich kamarád Sandoval dodává, že nabídka piva v Brazílii se v poslední době hodně rozšířila. Stejně jako znalosti lidí a jejich náročnost.

Ochutnávaly se i typické brazilské pálenky. Cachaça (čti kašasa) | Foto: David Koubek

David Koubek, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme