Brambory připravují Američané jinak; vedou hranolky

Dnešním Tématem dne jsou zcela obyčejné brambory. To, jak je připravují a jedí ve Spojených státech a zda opravdu pocházejí z Ameriky, jak jsme se učili ve škole, zjišťoval v USA zpravodaj Radiožurnálu Alexandr Pícha.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

brambory

brambory | Foto: CECS

Brambory se tady ve Spojených státech nejedí tak často jako u nás. Výjimkou jsou, jak jinak, bramborové hranolky, které jsou neodmyslitelnou nabídkou v levných fastfoodech. Americké "fries" jsou však delší a tenčí než naše hranolky a nesmějí obsahovat živočišné produkty nebo lepek. Firma McDonald´s teď například v Americe čelí žalobám za to, že zákazníci objevili v hranolkách přísady z mléka a mouky.

Brambory se ale v Americe většinou připravují jinak než v Česku. S klasickým jižanským přízvukem mi to popsal majitel hospody v mississippském Clarsdale. "Brambory neloupeme, vaříme je i se slupkou a pak je podáváme rozkrojené zalité jogurtem a máslem a posypané zeleninou. Na to se používají velké brambory."

Slupky se škrábou jen k přípravě bramborové kaše. Ta v Americe chutná většinou podobně jako z české kuchyně. Ovšem na americkém Jihu ji potřebují voňavou: "Do kaše dáváme mléko, ale hlavně česnek a rozmarýn."

Ani slupky ale nepřijdou nazmar. Jako zvláštní lahůdku je Američané opékají, zalévají roztopeným sýrem nebo máslem a jedí je k pivu. V restauracích se často podává hashbrown, což je něco na způsob bramboráku. "Ráno jíme hashbrown, je to placka z hodně hrubě nastrouhaných syrových brambor, kterou smažíme na pánvi nebo na grilu."

Bramborů se v Americe pěstuje mnoho druhů i barev. Američané je také jedí jako sladké pyré s ovocem a na mnoho dalších způsobů. Řada přistěhovalců si také do Spojených států přivezla své vlastní způsoby přípravy brambor. Američané je však nehodlají využívat jen k jídlu, ale můžou sloužit také jako alternativa vůči draze dovážené ropě.

"Z brambor se dá destilovat alkohol a ten je dobrým zdrojem energie. Zkoumáme, jak a pro jaký účel ho můžeme využívat jako palivo na bázi alkoholu, " řekl Radiožurnálu operační šéf Úřadu pro rozvoj povodí Mississippi Blair Jernigan.

A ještě si neodpustím vyvrátit jeden mýtus. Brambory nejsou v Americe, nebo lépe řečeno ve Spojených státech původní domácí plodinou. Do států Unie a Kanady je paradoxně přivezli osadníci z Evropy, kam je předtím zas přivezli Španělé z Latinské Ameriky.

Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme